mooiste concerten van André Rieu
Foto: Julius Kielaitis

André Rieu: top 5 mooiste concerten

Als we deze zomer niet naar het Vrijthof in Maastricht kunnen gaan om de koning van de viool live te horen, zit er niets anders op. Wij selecteerden de 5 mooiste concerten van André Rieu. Gewoon, om thuis vanaf de bank te bekijken.

Geen korte glitterpakjes

Hij draagt geen korte glitterpakjes, heeft zijn haar nooit pornoblond geverfd, geeft geen concerten waarbij de fans in moshpits belanden, maar André Rieu is op zijn zeventigste wél een van de succesvolste artiesten. Wereldwijd. In 2009 liet hij Britney Spiers, Coldplay, Metallica én Beyoncé achter zich. Hij stond toen op nummer zes in de lijst van de bestverkopende artiesten ter wereld. In 2018 steeg hij naar de tweede plek in de lijst van artiesten die wereldwijd het meest succesvol zijn met hun tournees.

Koning op viool

Violist, orkestleider, koning van de wals en Maastrichts fenomeen Rieu zou deze zomer weer openluchtconcerten op het Vrijthof in Maastricht geven. Die zijn vanwege het coronavirus afgelast. Met het druilerige weer achter de ramen en de huidige maatregelen zit er niets anders op dan Rieu vanaf een beeldscherm te bekijken. Dus, kijk of er nog iets moois onder de kurk zit en leun achterover. Luister selecteerde de 5 mooiste concerten van André Rieu die op YouTube te vinden zijn. Uiteraard in willekeurige volgorde.

De 5 mooiste concerten van André Rieu

Andre Rieu – Love in Maastricht

Om maar meteen goed te beginnen: twee uur en zestien minuten lang luisteren naar Andre Rieu in Maastricht. Om vreugde te brengen in deze coronacrisis, werd deze volledige dvd op YouTube geplaatst door de violist zelf.

André Rieu en Akim Camara

De video met een uitvoering van Ferdinand Küchlers Vioolconcert in G, opus 11 duurt helaas maar twaalf minuten, maar is wel de moeite waard. In het Maastrichts dialect roept Rieu Akim Camara voor het eerst het podium op. Rieu en het toen driejarige jongetje dragen dezelfde nette lakschoenen, uiteraard in een iets andere maat, en spelen bijna even ontroerend de viool. Prachtig

Andre Rieu – New York Memories

Weet je nog dat we net schreven over Akim Camera? Ook nu weer roept Rieu hem het podium op als “my most adorable guest”. De krullen van het jongetje zijn iets gegroeid, net als zijn vioolspel. Samen met zijn Johann Strauss Orchestra stond Rieu hier in de Radio City Music Hall in New York. Daar speelde hij, naast enkele Europese hoogtepunten, vooral de mooiste melodieën uit Amerikaanse films en musicals. En ja hoor, alweer bijna twee uur lang genieten!

André Rieu – Romantic Paradise

Een zeer mooi concert op een nóg mooiere locatie. Samen met zijn Johann Strauss Orchestra speelde Rieu in 2003 in Cortona. Dat is een van de oudste steden van Toscane. Het openluchtconcert wordt gespeeld op een klein plein, omringd door Italiaanse huisjes, waarbij publiek zelfs vanuit de opengeslagen ramen meezingt.

André Rieu – La vie est belle

Samen met zijn orkest, dames in glanzende, felgekleurde hoepeljurken en heren in pak, steelt Rieu ook in 2000 al de show. La vie est belle is het eerste album waarop Rieu een eigen compositie laat horen. Hij componeerde het titelnummer, een lichtvoetige, romantische wals. Goed voor een romantische avond op de bank.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen