5 mooiste klassieke concerten tijdens corona

5 mooiste klassieke concerten sinds de corona uitbraak

Dat muziek troost kan bieden, weten we allemaal. Om de moed erin te houden tijdens de corona uitbraak, selecteerde Luister voor jou de 5 mooiste klassieke concerten. Want óók in quarantaine gaat muziek gewoon door. 

Het coronavirus brengt onzekerheid in de muziekwereld: evenementen moeten worden afgelast en de voorverkoop voor veel concerten is stilgelegd. De muziek gaat echter gewoon door. Het brengt mensen in quarantaine zelfs dichter bij elkaar. Geeft hen hoop in deze onzekere tijd. Vanaf het balkon zingen deze Italianen opera, dansen ze met elkaar en bespelen ze de viool.

Gevoel van saamhorigheid

Dit is niet het enige. In China werd in februari al online gefeest. Miljoenen mensen kwamen ‘samen’ op het web om concerten te livestreamen. Het werd een party in de cloud. Toen ik hier destijds op de redactie van Luister over sprak, werd ik vreemd aangekeken. Inmiddels doet Nederland ook mee. Cafés zijn dicht, concerten afgelast en men verveelt zich. Enorm. Ook artiesten zijn de dupe van de gevolgen van het virus. Bekende dj’s organiseren ook hier livestreams, de Berliner Philharmoniker geeft iedereen gratis toegang tot de digitale concerthal en bands als DeWolff treden op zonder publiek, maar mét opname en onlinepublicatie. Afgelopen weekend ontstond al een circuit van online concerten, met soms duizenden kijkers en hetzelfde gevoel van saamhorigheid als in de zaal.

5 mooiste concerten tijdens quarantaine

Om ook liefhebbers van klassieke muziek tegemoet te komen, maakten wij een lijstje van de 5 mooiste concerten om te bekijken als je in quarantaine zit.

1. Bach – Matthäus-Passion

Alle Matthäus-concerten worden afgelast door de uitbraak van het coronavirus. Ook in Rotterdam Ahoy gaat het evenement niet door. EO-directeur Ajran Lock zegt daarover: “We weten dat ook zonder ons evenement het verhaal van de Matthäus-Passion altijd doorgaat.” Voor de thuisblijvers is er deze versie van het stuk, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging. De Matthäus klinkt hier waar die thuishoort: in een kerk.

2. Pergolesi – Stabat Mater

Een klassieker in de paastijd, waar een enorme steun van uitgaat. Uitgevoerd onder leiding van Nathalie Stutzmann, een Franse altzangeres en dirigente. Een staaltje van menselijk kunnen.

3. Tsjaikovski – Pianoconcert nr. 1

Sofia Vasheruk begon op haar vierde met pianolessen bij professor A. Traub aan het Gnessin’s Music College in Moskou. Op haar zesde gaf zij al solo concerten en deed de begeleiding van een koor. Hier verwondert ze iedereen met haar uitvoering van het Piano Concerto nr. 1.

4.  Mozart – Pianoconcert nr. 15

Dat Yeol Eum Son het publiek omver blaast met haar prachtige jurken en vingervlugge pianowerk, schreven we al eerder. Deze uitvoering van het Pianoconcert nr. 15 is fenomenaal, ook als je thuis op de bank zit.

5. Beethoven – Pianoconcert nr. 5

In het kader van het Beethoven-jaar mag deze grootheid zeker niet ontbreken. Barenboim debuteerde als zevenjarige al met sonates van Beethoven en doet dat zeventig jaar later nog steeds.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Luister   magazine! 

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 9 februari geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!