Yeol Eum Son - Residentie Orkest Den Haag
Foto: Jaehyong Park

Yeol Eum Son bij Residentie Orkest Den Haag

Yeol Eum Son staat dit seizoen als artist in residence bij het Residentie Orkest Den Haag. De Zuid-Koreaanse pianiste staat bekend om haar Mozart-vertolkingen. 

Ze springt uit het oog, zoals ze achter haar glanzende zwarte piano zit. Haar vaak felgekleurde jurken steken af bij de zwarte outfits van het orkest op de achtergrond. Vol overgave zweeft ze over de toetsen. Met gezichtsuitdrukkingen waar de emotie vanaf spat. De Zuid-Koreaanse pianiste Yeol Eum Son speelt werken van grootheden als Mozart, Chopin Beethoven en Ravel alsof ze nooit iets anders heeft gedaan.

Opnieuw beginnen

In Zuid-Korea was ze als voormalig wonderkind en veelgevraagd concertpianiste. Op haar twintigste verliet Son haar geboorteland, om naam te maken in het westen. Ze vertrok naar Hannover, om te gaan studeren bij de beroemde pianopedagoog Arie Vardi. Son: “Ik moest helemaal opnieuw beginnen, want hier kende niemand mij.”

Yeol Eum Son: Residentie Orkest Den Haag

Inmiddels is haar naam wereldwijd al flink gegroeid. Aankomend seizoen is de pianiste artist in residence bij Residentie Orkest Den Haag. Waar ze zal spelen onder leiding van Nicholas Collon, Pablo González en Joshua Weilerstein. Op de planning staan ook een recital in de Nieuwe Kerk en een Masterclass in het Koninklijk Conservatorium.

Prijzen

Yeol Eum Son viel vaak in de prijzen, wat haar naar eigen zeggen nog steeds verbaast. Naast een dubbele tweede prijs op het Tsjaikovski Pianoconcours in 2011 won ze in 2009 de tweede prijs op het Van Cliburn Pianoconcours. “Ik denk dat mijn kracht is dat ik me thuis voel op een podium en graag communiceer met het publiek.”

Het programma van Yeol Eum Son

  • Za 29 aug 2020, Concertgebouw Amsterdam: Mozarts Pianoconcert nr. 17
  • Za 10 okt, Nieuwe Kerk, Den Haag: Recital met werken van Haydn, Tsjaikovski, Pärt, Busoni, Franck, Rachmaninov en Kapustin
  • Vr 13 nov, Zuiderstrandtheater, Den Haag: Chopins Pianoconcert nr. 2
  • Vr 29 jan 2021, Zuiderstrandtheater & zo 31 jan, TivoliVredenburg Utrecht: Beethovens Pianoconcert nr. 4
  • Vr 12 mrt, Concertgebouw & za 13 mrt, Zuiderstrandtheater: Ravels Pianoconcert in G

Geïnteresseerd in pianomuziek? Lees hier meer over het verschil tussen een piano en een vleugel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen