Anja Bihlmaier, de nieuwe chef-dirigent van Residentie Orkest Den Haag
Anja Bihlmaier, de nieuwe chef-dirigent van Residentie Orkest Den Haag

Anja Bihlmaier, nieuwe chef-dirigent van Residentie Orkest Den Haag

Anja Bihlmaier volgt deze zomer Nicholas Collon op als chef-dirigent van Residentie Orkest Den Haag. De tweeënveertigjarige Duitse verwierf in korte tijd een plaats tussen de belangrijkste opkomende dirigenten van symfonische muziek en opera’s. Komend seizoen zal ze meermaals aan het werk te zien zijn.

Inauguratieconcert in Amsterdam

Bihlmaiers inauguratieconcert vindt op 28 augustus 2021 plaats in het Concertgebouw in Amsterdam. Daar dirigeert ze het Residentie Orkest bij de uitvoering van Slavische dansen 1-4 van Dvořák, Dansen uit Galanta van Kodály en Dubbelconcert van Brahms. Solisten bij deze opvoeringen zijn violiste Simone Lamsma en cellist Johannes Moser.

Programma in Amare

Komend najaar staat het Residentie Orkest onder leiding van Bihlmaier meermaals op het podium van de nieuwe concertzaal Amare in Den Haag. Dat gebeurt voor het eerst op het Prinsjesdagconcert op 21 september. Dit concert is dan ook een symbolisch nieuw begin voor het Residentie Orkest. De jonge componist Thomas van Dun schreef A new beginning, waarin hij dit tijdperk muzikaal schetst. Later dit jaar dirigeert Bihlmaier het Residentie Orkest op het OPEN Festival, waar het orkest onder haar leiding de feestelijke Fanfare van Dukas zal brengen. Haar eerste seizoen als chef-dirigent van het Residentie Orkest sluit Bihlmaier af met het Requiem van Verdi.

Honderd procent muziek

De directeur van het Residentie Orkest Den Haag, Sven Arne Tepl, is enthousiast over de komst van Bihlmaier, die vanaf deze zomer combineert haar positie als vaste gastdirigent van het Finse Lahti Symfonieorkest combineert met haar functie als chef-dirigent van het Residentie Orkest. “Zij heeft een van de meest opvallende carrières in Europa. Elke seconde op het podium is honderd procent muziek”, aldus Tepl. “Ik kijk uit naar het komende seizoen waarin ze zowel bekendere als onbekendere en nieuwe werken zal dirigeren.”

Opvallende carrière

Anja Bihlmaier trad in 2005 toe tot het Duitse Dirigentenforum en begon haar carrière bij de Staatsoper Hannover en Theater Chemnitz. Van 2015 tot 2018 was ze adjunct muzikaal leider van het Staatstheater Kassel. De voorbije seizoenen dirigeerde ze operaproductie in Wenen, Trondheim en Malmö. Daarnaast was ze gastdirigent bij toporkesten in Japan, Noorwegen, Finland, Zweden en Spanje, alsook bij de BBC in Glasgow en Londen, en bij de radio-orkesten van Leipzig, Saarbrücken en Berlijn.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen