Apollo Ensemble speelt Brockes-Passion van Telemann (foto: Anne Meyer)

Apollo Ensemble speelt Brockes-Passion

Het Apollo Ensemble toert dit jaar vanaf 21 maart met acht solisten door het land om een Brockes-Passion ten gehore te brengen. Vorig jaar speelde het die van Händel. Ditmaal gaat de eer naar de meer extraverte uitvoering van Telemann.

Rijke jurist

Barthold Heinrich Brockes (1680-1747) werd geboren in Hamburg. Hij kwam uit een gegoede familie en dus was werken na zijn rechtenstudie in Leiden niet nodig. In plaats daarvan gaf hij huisconcerten en ontving beroemdheden als Händel en Johann Mattheson. Later ging hij ook schrijven. Het eerste dichtwerk dat hij samenstelde, werd onder meer door Händel en Mattheson gebruikt en groeide uit tot de Brockes-Passion. Het is een schitterend stuk over de lijdensweg en het sterven van Christus en vormt de basis voor veel passies.

Apollo Ensemble bestaat uit topmusici

Händels versie van de Brockes-Passion is wellicht de meest bekende, maar die van Georg Philipp Telemann is het meest hartstochtelijk en uitbundig. Hij maakte er een echt barokwerk van, met meer instrumenten dan gepast. Passies hoorden destijds eigenlijk sober te zijn, maar Telemann vreesde niet en maakte er een weelderig stuk van. De componist experimenteerde en was fantasierijk. Dit zorgt voor een mooie uitdaging voor het Apollo Ensemble.
Het Apollo Ensemble is een toonaangevend muziekgezelschap, dat bestaat uit diverse internationale topmusici. Het speelt muziek van vroege barok tot vroege romantiek en staat op grote podia over de hele wereld. In 2018 speelde het al de Brockes-Passion van Händel en in 2020 zal het de welbekende Johannes-Passion van Bach spelen. Bach leunde tijdens het componeren van dit stuk ook op de teksten van Brockes.

Kerken & concertzalen

Van 21 maart tot en met 31 maart 2019 toert het ensemble door Nederland om de Brockes-Passion van Telemann te spelen. Locaties zijn kerken en concertzalen in Emmeloord, Leeuwarden, Ede, Middelburg, Almere, Alphen aan den Rijn en Nijkerk. Kijk voor meer informatie en tickets op de website van het Apollo Ensemble: www.apollo-ensemble.nl

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen