YPF Piano Competition 2019

Finale 7e editie YPF Piano Competition

25 januari 2019 startte de YPF Piano Competition in het Conservatorium van Amsterdam. Dit weekend vindt in het Muziekgebouw aan ‘t IJ de finale plaats van het prestigieuze concours voor jonge pianisten. Ook de allerjongsten maken kans op een grote prijs. Voor kinderen tot en met veertien jaar is er de Junior Competition.

Initiatieven voor toptalenten

YPF staat voor Young Pianist Foundation, een stichting die Marcel Baudet in 1999 oprichtte vanuit de praktijk van het professioneel piano-onderwijs. De stichting zorgt voor initiatieven die de kansen voor jonge toptalenten in de muzikale wereld vergroten. Eén van deze initiatieven is het driejaarlijkse pianoconcours voor talenten tot en met 28 jaar. Ramon van Engelenhoven won de vorige editie. De prijs is voor hem zeer waardevol geweest: “Ik heb veel meer concerten dan voor het concours. Het is ook een soort van bewustwording. Het geeft je het besef van verantwoordelijkheid. Je wilt waarmaken dat mensen iets in je zien.”

Mozart & Chopin

In de voorrondes mochten de jongelingen hun eigen repertoire nog samenstellen, maar tijdens de finale spelen ze verplichte stukken. De finalisten van de YPF Junior Competition spelen Glinka’s/Balakirevs The Lark en W.A. Mozarts Concerto nr. 12 in A, KV. 414. De finalisten van de YPF Piano Competition spelen T. Beijers Variation on a Theme by Chopin en Chopins Concerto nr. 2 in f, op. 21. De jonge pianisten hebben tevens de mogelijkheid om de ‘Grand Prix Youri Egorov’ te ontvangen. Deze wordt alleen toegekend als de winnaar een talent is met internationale potentie. Mocht de winnaar van de YPF Piano Competition ook deze prijs krijgen, dan krijgt hij of zij een concert aangeboden in Sint-Petersburg met het Mariinsky Orkest onder leiding van Valery Gergiev.

Bezoek de YPF Piano Competition

Zaterdag 9 februari 2019 vindt de opwarming van de finale plaats. Zes meesterpianisten uit de internationale jury van het concours brengen een ode aan Youri Egorov. Zondag 10 februari spelen de allerjongsten hun meesterproef en in de middag is de grande finale. Kijk voor meer informatie en tickets op de website van Muziekgebouw aan ’t IJ.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen