ARRIAGA

Recensie ARRIAGA – Overture to ‘Los esclavos felices’ – Herminie – Symphony in D minor – Air from ‘Médée’ – Overture in D major

ARRIAGA
Overture to ‘Los esclavos felices’ – Herminie – Symphony in D minor – Air from ‘Médée’ – Overture in D major
Berit Norbakken Solset (sopraan), BBC Philharmonic o.l.v. Juanjo Mena
Chandos CHAN 20077 • DDD-68’
Waardering: 7

De Spaanse Mozart, de Baskische Mozart. Eretitels voor Juan Crisóstomo de Arriaga. Geboren in 1806 in Bilbao, al op jonge leeftijd een groot talent op viool, en verdienstelijk als componist. Hij trok op zijn vijftiende naar Parijs om verder te studeren, en overleed daar vijf jaar later aan een longaandoening. Jong genoeg om de vergelijking met Mozart te begrijpen, maar helaas houdt het daar wel op. Zijn overgeleverde muziek is aardig, past keurig in zijn tijd, heeft nu en dan iets weg van het werk van de prille Beethoven, maar deze cd maakt ook duidelijk waarom we nog maar zelden iets van deze Arriaga horen. De BBC Philharmonic onder leiding van Juanjo Mena vertolkt zijn Symfonie in d, twee ouvertures van verder verloren gegane opera’s, en de cantate Herminie op een thema uit de tijd van de kruistochten, gezongen door de Noorse sopraan Berit Norbakken Solset, die iets verderop ook nog een losse aria mag zingen. Allemaal, inderdaad, verdienstelijke muziek, prettig in het gehoor, elegant, in het idioom van die dagen. Maar we gaan nu niet ineens met z’n allen naar het Arriaga-museum in Bilbao, om die jongen de eer te bewijzen die de Oostenrijkse Mozart wel verdiende.
René de Cocq

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen