Atashgah
Atashgah

Amsterdam Sinfonietta presenteert Atashgah

Amsterdam Sinfonietta heeft op 21 mei 2021 de nieuwe muziekfilm Atashgah de wereld in gestuurd. Atashgah werd geschreven door de Amerikaanse violist Colin Jacobsen en is een samenspel van cello, kamancheh en strijkorkest waarbij westerse harmonieën en Perzische strijkersklanken elkaar aanvullen. De regie werd toevertrouwd aan de Vlaamse regisseur Hans Pannecoucke, die onder andere de Eurovisiesongfestival-act van Duncan Laurence ontwierp.

Atashgah

Colin Jacobsen, lid van Yo-You Ma’s Silk Road Ensemble, schreef Atashgah als een ode aan Kayhan Kalhor en zijn Iraanse achtergrond. De muziek werd gecomponeerd door de Iraanse componist Farokhzad Layegh. De titel van de film is een verwijzing naar een oude vuurtempel nabij de historische stad Isfahan. In de film symboliseert een groot lichtkunstwerk deze Iraanse tempel. De solisten Kayhan Kalhor (kamancheh) en Kian Soltani (cello) en het orkest zijn rond de lichtzuil opgesteld, wat een bijzondere sfeer creëert. Daardoor is Atashgah niet alleen een samenspel van westerse harmonieën en Perzische strijkersklanken, maar ook een spel van licht en donker.

Reeks van muziekfilms

Atashgah maakt deel uit van een reeks muziekfilms waarmee Amsterdam Sinfonietta klassieke muziek aantrekkelijker wil maken voor het scherm. Zo hoopt het orkest een groter publiek te bereiken. Amsterdam Sinfonietta werkt daarvoor samen met diverse filmmakers, zoals Hans Pannecoucke, aan wie de regie van Atashgah toevertrouwd werd. Momenteel werkt Amsterdam Sinfonietta samen met de jonge videokunstenaar Gideon van der Stelt aan een animatiefilm. De volgende muziekfilm in de reeks (Vier seizoenen van Buenos Aires van Piazzolla) wordt op 6 juni gelanceerd tijdens het Sinfonietta String Festival Zeeland Online.

Productie Atashgah

Amsterdam Sinfonietta
Leiding en viool: Candida Thompson
Kamancheh: Kayhan Kalhor
Cello: Kian Soltani

Atashgah – Colin Jacobsen
Regie: Hans Pannecoucke
Audio-opname: Maarten Elzinga, Arjen van Asselt
Locatie: SugarCity, Halfweg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen