Atlas Ensemble wordt Atlas Orkest
Atlas Ensemble. Foto: Ben Bonouvrier

Atlas Ensemble wordt Atlas Orkest

Atlas Ensemble slaat onder leiding van de Nederlandse componist Joël Bons de komende drie jaren een nieuwe weg in. In samenwerking met Oranjewoud Festival evolueert het multi-etnische ensemble tot Atlas Orkest. Het orkest streeft ernaar om het muzikale universum dat zich daarbij opent, te onderzoeken en het klankspectrum te verkennen.

Joël Bons reisde jarenlang met Nieuw Ensemble de wereld over. Het ensemble is de basis waarop de componist in 2002 Atlas Ensemble bouwde. Het nieuwe collectief onderscheidt zich in het gebruik van instrumenten uit diverse (speel)culturen, veelal van Aziatische origine, en traditioneel in het Westen gebruikt instrumentarium. Het instrumentgebruik en de toegepaste speelwijzen banen de weg voor het componeren van uniek werk. Een van de hoogtepunten is Nomaden (2016) voor achttien musici en solocellist, waarvoor Bons de Grawemeyer Award for Music Composition van de universiteit van Louisville in ontvangst mocht nemen.

Multiculturele muziekpraktijk

Joël Bons: “De multiculturele samenleving van nu ervaar ik als zeer boeiend en kleurrijk. Zo is het ook in de muziek: het samenbrengen van musici en instrumenten uit verschillende culturen en muziekpraktijken biedt een grote rijkdom en ongekende mogelijkheden. Het combineren van dingen die nog nooit zijn gecombineerd, dat is wat mij drijft. En we hebben een uitgekiende cast van topspelers uit China, India, Azerbeidzjan, Iran, Syrië, Turkije en Europa.”

Oranjewoud Festival als producent

Toen Nieuw Ensemble in 2019 zijn activiteiten staakte, verviel de organisatorische basis van Atlas Ensemble. Die rol neemt Oranjewoud Festival als producent en opdrachtgever van het meerjarige traject nu op zich. Artistiek directeur Yoram Ish-Hurwitz legt uit dat Oranjewoud Festival vernieuwing en tradities als twee kanten van dezelfde munt ziet. “Het geven van nieuwe compositieopdrachten die verbindingen leggen tussen genres, disciplines en culturen is een van de speerpunten van ons beleid. Dat heeft de afgelopen jaren een grote vlucht kunnen nemen, zoals met ons project Toonzetters rond twintig jonge Nederlandse componisten. Met Atlas wordt niet alleen onze muzikale nieuwsgierigheid bevredigd, maar het is ook maatschappelijk relevant. Vanuit verschillende culturele achtergronden gezamenlijk iets geheel nieuws creëren en je daar verbonden mee voelen, is waar samenleven feitelijk over gaat.”

Drie fases

Het nieuwe traject bestaat uit drie fases. Allereerst concentreert Bons zich op een reeks nieuwe composities op snaarinstrumenten, waaronder een zevendelige suite voor korte, contrasterende stukken. Die composities gaan op maandag 29 mei 2023 in première op Oranjewoud Festival. Volgend jaar staan blaasinstrumenten en slagwerk centraal in Bons’ composities. In 2025 komt alles samen en wordt een orkest van dertig à vijftig instrumentalisten gevormd. Musici en studenten van allerlei internationale ensembles en conservatoria zullen deel uitmaken van Atlas Orkest.

Kijk voor meer info op oranjewoudfestival.nl/atlas.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen