Opera Zuid herneemt dit najaar 'Een lied voor de maan'.
Uit 'Een lied voor de maan'. Foto: Kim Krijnen

Opera Zuid stelt nieuw seizoen voor

Het nieuwe seizoen van Opera Zuid staat volledig in het teken van vreugde en liefde. Met nieuwe producties waarin diverse disciplines samensmelten, wil het operagezelschap een nieuwe gloed aan de werkelijkheid toevoegen. Daarvoor haalt het gezelschap opera’s van grootmeesters als Wolfgang Amadeus Mozart en Gioachino Rossini uit de kast, herneemt het Een lied voor de maan van Mathilde Wantenaar én biedt het een podium aan jong talent en buurtbewoners.

Con gioia e con amore, zo klinkt het seizoensthema van Opera Zuid in het Italiaans, de taal van componist Giochino Rossini (1792-1868). Van hem is in 2024 een tweeluik te horen. Regisseur Marcos Darbyshire brengt La scala di seta en Il signor Bruschino samen en herschrijft ze samen met dirigent Sander Teepen, belcanto-specialist Pedro Beriso en ontwerpster Agens Hasun tot een liefdesbrief aan de belcantogrootmeester zelf. In deze voorstelling is het vooral genieten van het ‘bel canto’, het mooie gezang. Maar ook van de briljante humor van Rossini, die het talent had om de werking van het operagenre tot een bron van spitsvondige humor en zelfironie te maken. Daardoor sluit dit tweeluik perfect aan op Mozarts operasatire, die in dit najaar in de Nederlandse theaters te beleven valt.

Mozarts humor

Of Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) met Der Schauspieldirektor het publiek wilde laten zien hoe het er echt aan toe gaat in het theater? Misschien. Feit is dat hij deze opera in dezelfde periode als Le nozze di Figaro bedacht en de harde realiteit op een genadeloze, liefdevolle en humoristische manier op het toneel wist te brengen. Een uitdaging die ook Christopher Gillett niet uit de weg gaat. De zanger, auteur en regisseur put uit zijn eigen carrière op het operatoneel om voor Opera Zuid een opera te creëren over het maken van opera. Enrico Delamboye heeft de leiding over dit satirisch en vurig eerbetoon aan Mozart. Sir Thomas Allen voert de cast aan.

Familieopera

Een vleugje van Mozarts humor is ook te bespeuren in de familieopera Een lied voor de maan (2021), die in oktober en november van dit jaar hernomen wordt. Geïnspireerd door het verhaal van Toon Tellegen schreef componiste Mathilde Wantenaar haar eerste grote opera. Over eenzaamheid, identiteit, teleurstelling, vriendschap en de kracht van muziek.

De stemmen van morgen

Niet voor, maar door jongeren: de Nationale Opera Studio. De stemmen van morgen, zoals ze weleens genoemd worden, zoeken in het klassieke operarepertoire naar de connectie tussen de wereld van nu en die van de toekomst. Onder de vleugels van regisseur Kenza Koutchoukali en in samenwerking met de Nederlandse Reisopera en De Nationale Opera geeft de nieuwe lichting jonge operatalenten persoonlijke en poëtische antwoorden op de vraag naar de rol van opera in het bouwen aan de wereld van morgen.

Buurtopera

Meer persoonlijke elementen zijn er te vinden in de jaarlijkse community-opera van Opera Zuid. Buurt Opera Malpertuis (BOM) onderzoekt hoe elke stem kan klinken in een meerstemmige werkelijkheid. Regisseur Tamara Jongerden brengt de verhalen van de buurtbewoners en muziek samen in een wervelende voorstelling. Zangcoach Ginette Puylaert en muzikaal leider Tim Sabel zorgen voor de goede begeleiding van de bewoners uit de Maastrichtse wijk Malpertuis.

Wanneer u al dit moois mag verwachten

Der Schauspieldirektor: première zondag 12 november 2023 (Parktheater, Eindhoven). Tournee t/m zondag 3 december 2023.
La scala di seta | Il signor Bruschino : première zondag 19 mei 2024 (Parkstad Limburg Theaters, Heerlen). Tournee t/m donderdag 20 juni 2024.
Een lied voor de maan: première zondag 22 oktober (Studio Boekman, Amsterdam). Tournee t/m zondag 12 november 2023.
Voorstellingen door de Nationale Opera Studio: geen data bekend.
Buurt Opera Malpertuis: eind december 2023 (Studio Opera Zuid, Maastricht).

Meer info en de exacte speeldata zijn te vinden op de website van Opera Zuid.

4.2/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen