Barbara Hannigan wint muziekprijs in 2020

Barbara Hannigan ontvangt de Léonie Sonning-muziekprijs in 2020

Ze zong de wereldpremière van zo’n 85 werken en ontving voor haar cd Crazy Girl Crazy een Grammy Award. Nu wordt de Canadese sopraan en dirigent Barbara Hannigan ook bekroond met de prestigieuze Léonie Sonning Music Prize.

Muziek als roeping

Barbara Hannigan slaat met haar muziek nieuwe wegen in en is mede daardoor een fenomeen in de klassieke wereld. Haar keuze voor muziek noemt zij “een roeping, een verantwoordelijkheid, een verplichting, een uitverkoren weg. Het is in elk geval geen carrière, een baan van negen tot vijf, iets wat je achter je laat als de dag erop zit.” In 2011 debuteerde de sopraan als dirigent. Ze zingt en dirigeert dan ook regelmatig gelijktijdig, zoals op haar cd Crazy Girl Crazy uit 2017.

Barbara Hannigan & Reinbert de Leeuw

In Luister 734 vindt u een interview met Barbara Hannigan en Reinbert de Leeuw, de pianist met wie ze een intieme samenwerking aanging. Zij brachten in oktober 2018 samen de cd Vienna: Fin de Siècle uit. Het tweetal deelt een speciale, intuïtieve benadering van muziek. “Reinbert en ik incorporeren de muziek en geven die een lichaam, zonder er zelf iets aan toe te voegen. Het verhaal van de muziek wordt zozeer een deel van jezelf dat het niet in je opkomt om het te interpreteren. In plaats daarvan vertrouw je volledig op de muziek zelf, op de tekst, op de componist en op de samenwerking met elkaar”, sprak de zangeres openhartig in het interview.

Hans Abrahamsen

Men ziet de Léonie Sonning Music Prize als de hoogst haalbare muzikale eer in Denemarken. Naast de prestige verdient de winnaar ook een cheque van € 100.000. Traditioneel ontvangt Hannigan de onderscheiding tijdens een groots concert, waar ze zal optreden met Fazil Say en het Deens Nationaal Symfonieorkest. Dit vindt plaats op 23 april 2020 in het DR Koncerthuset van Kopenhagen. In april 2019 ontvangt de Deense componist Hans Abrahamsen de prijs. Ook tijdens zijn concert zal Hannigan verschijnen voor het iconische werk Let Me Tell You van Abrahamsen, dat ze al meerdere malen voordroeg. Tickets voor beide evenementen zijn te koop via de website van DR Koncerthuset.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen