INSOMNIO speelt Zappa’s The Yellow Shark

INSOMNIO speelt Zappa’s The Yellow Shark

Veel mensen beschouwen Frank Zappa enkel als rockmuzikant. De in 1993 overleden muzikant was echter ook een zeer begaafde componist, met The Yellow Shark als een van zijn klassiek-moderne hoogtepunten. Het Utrechtse ensemble INSOMNIO speelt dit werk onder leiding van Ulrich Pöhl morgen, op 7 februari, in Tilburg (Theaters Tilburg) en zaterdag, op 9 februari, in Utrecht (TivoliVredenburg).

INSOMNIO: liefde voor het hedendaagse

INSOMNIO werd in 1997 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een groep van zeventien musici met een internationaal karakter. Het ensemble heeft een voorliefde voor hedendaagse muziek en stond daarmee de afgelopen jaren op diverse podia in binnen- en buitenland. De projecten zijn lovend ontvangen. Met The Yellow Shark biedt INSOMNIO als enige ensemble in Nederland een verreikend, spijkerhard en actueel programma. Dit alles onder leiding van chef-dirigent en Zappa-specialist Ulrich Pöhl.

Méér dan muziek

In 2013 voerde INSOMNIO The Yellow Shark al eens op vanwege het twintigste sterfjaar van Frank Zappa. Hierbij lag de focus op de muzikale boodschap van het werk. Nu spelen ook Zappa’s sociaal-kritische en politieke ambities een rol, naast zijn absurditeit, spontaniteit en humorvolle gekte. The Yellow Shark wordt nu dan ook uitgevoerd in combinatie met dans en de animaties van videokunstenaar Sjeng Schupp. Tijdens de voorstelling worden er liveopnamen gemaakt van de musici, zodat hun speelplezier en virtuositeit goed zichtbaar zijn voor het publiek. Op deze manier ontstaat een unieke vorm van interactie.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen