BEETHOVEN

Recensie BEETHOVEN – Cantata on the Death of Emperor Joseph II – Cantata on the Accession of Leopold II

BEETHOVEN
Cantata on the Death of Emperor Joseph II – Cantata on the Accession of Leopold II
Reetta Haavisto, Johanna Lehesvuori (sopranen), Tuomas Katajala (tenor), Juha Kotilainen, Niklas Spångberg (bassen), Chorus Cathedralis Aboensis, Key Ensembe, Turku Philharmonic Orchestra o.l.v. Leif Segerstam
Naxos 8.574077 • DDD-73’
Waardering: 7

Beethovens tweehonderdvijftigste verjaardag is waarschijnlijk de aanleiding om deze twee cantates onder de aandacht te brengen. Beethoven maakte deel uit van het muzikale establishment in Bonn waar de jongste broer van keizer Josef II regeerde, toen het bericht van de dood van de keizer vernomen werd. Beethoven, toen pas negentien jaar oud, kreeg de opdracht twee cantates te schrijven, de eerste om de dood van de keizer te bewenen, de tweede om de troonsbestijging van zijn broer Leopold II te vieren. Blijkbaar kregen beide cantates, op een tekst van de monnik Severin Anton Averdonk, de goedkeuring van Haydn maar werden ze nooit uitgevoerd tijdens Beethovens leven. Dat gebeurde wel in augustus 2018 in Finland toen Finse kunstenaars (zangers, koren en orkest) beide cantates uitvoerden onder leiding van dirigent Leif Segerstam. In de ‘Trauerkantate’ wordt uiteraard Josef II betreurd en wenst men hem vrede in de dood. In de ‘Kantate auf die Erhebung Leopold II zur Kaiserwürde’ wordt vooral gejubeld. De Finse musici presteren verdienstelijk, de sopranen klinken soms wat scherp. Het is jammer dat het inlegboekje geen tekst aanbiedt.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen