Beethoven

BTHVN2020: beleef Beethoven in Bonn!

In 2020 wordt in Bonn het 250e geboortejaar van de Duitse componist Ludwig van Beethoven groots gevierd, met onder andere talloze concerten, festivals en exposities. Vanwege dit jubileum staat de Bundesstadt in de steden-top 5 van reisgids Lonely Planet voor 2020. Voor klassieke muziekliefhebbers is Bonn altijd een prachtige bestemming en deze stad is komend jaar bijzonder aan te raden voor een muzikale stedentrip!
Het Beethoven-Haus in Bonn, het huis waarin de componist op 16 december 1770 werd geboren, wordt precies 249 jaar later officieel heropend. Dit is de start van het komende jubileumjaar: BTHVN2020.

Beethoven-Haus

Wereldwijd bezit het Beethoven-Haus de grootste en meest veelzijdige Beethoven-collectie. Ter gelegenheid van het jubileumjaar is er een nieuwe permanente tentoonstelling ontworpen en is het museum uitgebreid. Zo is in het huis ernaast een concertzaal gecreëerd en heeft het museum voor het eerst een ruimte voor wisselende thematentoonstellingen. Via tablets kunt u ook andere objecten uit de museumcollectie bekijken.

Fidelio

Fidelio, Beethovens enige opera, gaat op 1 januari in het Opernhaus Bonn onder leiding van chef-dirigent Dirk Kaftan in première.

Beethovenfest

Ook niet te missen is het Beethovenfest , dat van 13 t/m 22 maart in Bonn op 22 diverse locaties – variërend van historische paleizen tot hotels en kerken -plaatsvindt. Sinds 2014 is Nike Wagner artistiek leider van dit festival. Zij is een achterkleindochter van Richard Wagner en een achter-achterkleindochter van Franz Liszt.

Tentoonstelling “Beethoven. Welt.Bürger.Musik”

De jubileumtentoonstelling “Beethoven. Welt.Bürger.Musik” in de Bundeskunsthalle is in samenwerking met het Beethovenhaus tot stand gekomen. Tijdens deze grote cultuurhistorische expositie wordt het leven, werk en de impact van de wereldberoemde componist getoond. Ongeveer 250 objecten, waaronder talrijke originele stukken uit de collectie van het Beethovenhaus en waardevolle bruiklenen uit Duitse en internationale collecties, geven een veelzijdig beeld van de componist en de inwoners van Bonn in de late achttiende en vroege negentiende eeuw. Te zien t/m 26 april 2020.

Tentoonstelling “Music! Hören, Machen, Fühlen”

In het LVR-LandesMuseum Bonn is de interactieve tentoonstelling “Music! Hören, Machen, Fühlen” te zien. Centraal staat de gedeelde beleving van muziek: van Beethoven tot Beyoncé en zowel in Europa als de rest van de wereld. Tijdens deze expositie wordt u uitgenodigd om te onderzoeken hoe muziek ons met andere mensen verbindt of juist van hen scheidt, hoe muziek ons ontspant, hoe muziek ons helpt om gevoelens te uiten, hoe muziek zelfs de wereld verandert – of gewoon mooi is. Te zien t/m 13 september 2020.

Interactieve rondleiding

Door middel van een multimediale rondleiding kunt u Ludwig van Beethoven op 22 locaties in Bonn en in de regio Rijn-Sieg leren kennen als jonge componist en 22-jarige stadsbewoner. De informatiezuilen met verschillende thema’s in het werk van Beethoven zijn ter gelegenheid van het jubileumjaar ontwikkeld. De rondleiding kan ook nog na 2020 worden gemaakt.

Beethovenwanderweg

Voor zijn composities liet Ludwig van Beethoven zich inspireren door de natuur en het landschap in de omgeving van Bonn. Op de Beethovenwanderweg kunt u net als Beethoven de natuur ervaren. Deze vijftien kilometer lange wandelroute (duur: ± 5 uur) loopt over delen van de Rheinsteig en door het Siebengebergte. In het klooster Heisterbach, op de Petersberg en op het plateau van Drachenfels ontdekt u meer over de rol van de natuur en het landschap in het leven en werk van de componist.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen