Camiel Boomsma- Brieven aan de meesters
Camiel Boomsma

Brieven aan de meesters: podcast van Camiel Boomsma

De naam Camiel Boomsma (1990) is je het afgelopen jaar waarschijnlijk niet ontgaan. De jonge Nederlander is een van de meest veelbelovende pianisten van deze tijd. In zijn podcastserie van NPO Radio 4, Brieven aan de meesters, schrijft Camiel op zijn beurt brieven aan componisten uit vroegere tijden. Van Chopin tot Beethoven, ze komen allemaal aan bod.

Wat als je, net als de rest van de wereld, al maandenlang te maken hebt met een pandemie? Niet bij de pakken neerzitten in ieder geval, volgens Camiel Boomsma. De podcast Brieven aan de meesters is het gevolg van zijn tijd in ‘quarantaine’. Hij kon niet samenspelen én niet optreden, maar hij kon zijn liefde voor muziek wel op een andere manier onder de mensen brengen. Wij vroegen hem wie zijn favoriete ‘meesters’ zijn en waarom.

Camiel Boomsma: Brieven aan de meesters

Camiel: “In deze podcast schrijf ik brieven aan componisten. Wat maakt dit zo speciaal? Ik stel hen vragen, maar uit ook mijn bewondering. Naast de brieven deel ik mijn persoonlijke visie op de favoriete werken van deze componisten. Wat ik hoor, probeer ik in woorden te vatten.”

De favoriete ‘meesters’ van de pianist

  • Frédéric Chopin

“Een mij zo geliefde componist, zeker als pianist. Chopin heeft alleen maar mooie stukken geschreven. Van nocturnes tot ballades en van mazurka’s tot preludes. Hij mocht niet ontbreken in de lijst. Alles wat ik van hem heb gespeeld, behoort tot m’n lievelingswerken. In deze aflevering probeer ik te verklaren hoe Chopin op zo’n natuurlijke manier wist te componeren voor de piano.”

  • Franz Liszt

“Liszt is een soort alleskunner, en dat spreekt me zeer aan. Hij componeerde geweldige virtuoze etudes, maar ook heel mooie poëtische werken. Hij was zonder twijfel één van de breedst ontwikkelde componisten uit de negentiende eeuw. In deze aflevering leg ik Liszts veelzijdigheid uit aan de hand van een aantal van zijn meesterwerken en vertel ik waarom ik die stukken zo bijzonder vind om te spelen.”

  • Ludwig van Beethoven

“De oerkracht van de muziek van Beethoven is onweerstaanbaar. Wat me zo intrigeert, is het feit dat zijn doofheid hem uiteindelijk niet in de weg stond. Sterker nog, hij schreef alleen maar steeds mooiere muziek! Aan de hand van drie van mijn favoriete werken zoek ik naar waarom Beethoven zo’n urgent eigen geluid heeft.”

Benieuwd naar het verhaal achter deze pianist? Lees hier een interview met Camiel Boomsma dat we eerder dit jaar deden.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen