Lucas en Arthur Jussen zijn ook aan het werk te horen bij de opening van het nieuwe concertseizoen in het Concertgebouw in Amsterdam
Pianobroers Lucas en Arthur Jussen. Foto: Eduardus Lee

Zo opent het Concertgebouw seizoen 22-23

Het Concertgebouw opent het nieuwe seizoen met concerten door een Braziliaans, Amerikaans en Europees orkest. Naast het jeugdorkest Neojiba, het Cleveland Orchestra en het Boedapest Festival Orkest zijn ook de Nederlandse pianobroers Jussen op de afspraak. Vanzelfsprekend mag het Concertgebouworkest niet ontbreken.

De zomer loopt op zijn einde. Dat betekent dat het nieuwe concertseizoen eraan komt. Het Concertgebouw in Amsterdam opent het seizoen 2022/2023 met optredens van orkesten, het festival Bridging Europe en de Eigen Programmering met tal van solisten en ensembles uit binnen- en buitenland.

Cleveland Orchestra

Het Amerikaanse orkest onder leiding van de Oostenrijkse chef-dirigent Franz Welzer-Möst komt op 6 september 2022 naar het Concertgebouw om daar nogmaals zijn visitekaartje af te geven. Het Cleveland Orchestra brengt de Negende Symfonie van Bruckner, een landgenoot van de chef-dirigent. De componist werkte tot aan zijn dood aan de symfonie, zijn afscheid van de wereld dat doordrenkt is van gedachten over het einde.

Festival Bridging Europe

Op 17 september 2022 bouwen de leden van het Boedapest Festival Orkest en het Concertgebouworkest bruggen. Figuurlijk dan. In het kader van het festival Bridging Europe wisselen het Hongaarse en Nederlandse orkest musici uit en verbinden zo steden en muziekgezelschappen met elkaar. Dirigent van dienst is Iván Fischer. Hij dirigeert bij dit concert Workers Union van Louis Andriessen, een stuk dat een brug slaat tussen ultieme vrijheid en uiterste discipline. Ook de Derde symfonie van Beethoven komt aan bod. De pianobroers Lucas en Arthur Jussen brachten afgelopen voorjaar een ode aan Nederlandse componisten, maar soleren deze concertavond toch in hun favoriete dubbelconcert, dat ze als kind al speelden: Mozarts Concert voor twee piano’s in Es.

Neojiba en Maria João Pires

Jeugdorkest Neojiba, opgericht door Ricardo Castro, viert in het Concertgebouw de tweehonderdste verjaardag van Brazilië. Het feestelijke programma belooft werken van Gomes, Cerquiera en Villa-Lobos. De Portugese pianiste Maria João Pires soleert in het Derde pianoconcert van Beethoven. In de video hieronder is een swingende impressie van het Braziliaanse orkest te zien.

Eigen Programmering Concertgebouw

In de Eigen Programmering van het Concertgebouw staan in de maand september acht concerten van musici uit binnen- en buitenland gepland. Een overzicht:

  • Zondag 4 september, 11.00 uur – Boris Giltburg opent seizoen Het Zondagochtend Concert met Ravel
  • Zondag 11 september, 11.00 uur – Niek Baar, Ella van Poucke en Ben Kim in Beethoven
  • Zondag 18 september, 11.00 uur – Isabelle van Keulen speelt en leidt Mozart
  • Woensdag 21 september, 20.15 uur – Brentano Quartet in Monteverdi, Dvořák en Bartók
  • Zaterdag 24 september, 20.15 uur – Alice Sara Ott speelt Ravel, Duncan Ward leidt Debussy’s La mer
  • Zondag 25 september, 11.00 uur – Miloš Karadaglić en Ksenija Sidorova met Rodrigo en Piazzolla
  • Woensdag 28 september, 20.15 uur – Hemelbestormers: An Evening with the Benjamin Britten Fellows
  • Donderdag 29 september, 20.15 uur – Pianist Nikolai Lugansky en topsolisten in kwartet

Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van het Concertgebouw.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen