New Zealand String Quartet speelt de strijkkwartetten van Beethoven
New Zealand String Quartet

Concertserie ‘Strijkkwartetten van Beethoven’ in Nijmegen

De Vereeniging viert in november Beethovens 252ste verjaardag met de concertserie Strijkkwartetten van Beethoven. Het is voor het eerst dat deze werken integraal in Nijmegen worden opgevoerd. Musici van dienst zijn de strijkers van het New Zealand String Quartet. De serie is een samenwerking van Stichting Zoltán Székely, de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek en Concertgebouw De Vereeniging.

Het had een groot feest moeten worden in 2020. Ludwig van Beethoven zou in dat jaar zijn 250ste verjaardag gevierd hebben en dat wilde De Vereeniging niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Maar u weet wat er toen gebeurde… En dus heeft het publiek deze concertserie nog te goed. Verspreid over de maand november vinden er in Nijmegen zes concerten plaats waarin Beethovens strijkkwartetten centraal staan.

Beethovens eerste kwartet

Beginnen doet het New Zealand String Quartet bij het begin. Tijdens het eerste concert op maandag 14 november brengt het strijkerskwartet Opus 18 nr. 3, het eerste kwartet dat Beethoven voltooide. Later die avond spelen Helene Pohl (eerste viool), Monique Lapin (tweede viool), Gillian Ansell (altviool) en Rolf Gjelsten (cello) Opus 18 nr. 1 en Opus 59 nr. 1. De twee avonden nadien staat het Nieuw-Zeelandse strijkkwartet opnieuw op het podium van De Vereeniging met telkens drie strijkkwartetten van Beethoven.

Finale van Opus 130

Op maandag 21 november zijn ze er terug en brengen ze Opus 18 nr. 6 mee, waarin humor à la Haydn weerklinkt. Na Opus 95, dat Beethoven voor ingewijden schreef, spelen de musici Opus 127, het eerste van de fameuze late kwartetten. De originele én de alternatieve finale van Opus 130 is op dinsdag 22 november te horen in Nijmegen. De concertserie wordt op 23 november afgesloten met het Strijkkwartet nr. 15 in a, op. 132 en Strijkkwartet nr. 14 in cis, op. 131.

Kijk voor meer informatie en toegangskaarten voor afzonderlijke concerten of de volledige concertserie op de website van De Vereeniging.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen