duncan ward
Duncan Ward - Foto: Hugo Thomassen

Duncan Ward: nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland

De Britse Duncan Ward wordt de nieuwe chef-dirigent van philharmonie zuidnederland. Donderdag dirigeert Ward het orkest tijdens een Livestream Concert vanuit het Muziekgebouw Eindhoven.

Duncan Ward (1989) is geboren in Kent, Engeland in een niet-muzikale familie. Hij had al vroeg interesse in muziek en oriënteerde zich breed. Door zelf te spelen (piano en hoorn), door te luisteren, te componeren en te dirigeren. Inmiddels is hij één van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie. Duncan Ward werkt regelmatig met orkesten als Orchestre de Paris, Staatskapelle Dresden, Londen Symphony Orchestra, Vienna Radio Symphony en Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. In januari 2020 werd hij door het Festival d’Aix-en-Provence benoemd tot Artistiek Leider van de Mediterranean Youth Orchester.

Debuut bij philharmonie zuidnederland

In seizoen 2019-2020 maakte Ward zijn debuut bij philharmonie zuidnederland in het Concertgebouw in Amsterdam. “Ik voelde een natuurlijke connectie met het orkest. Al vanaf onze eerste repetitie. Ik was meteen ontzettend opgewonden door onze muzikale uitwisseling. En dat met één van de meest veeleisende werken uit het repertoire – de Jeux van Debussy. Ik voelde direct dat ik hier te maken had met een kleurenpalet en een verzameling aan open, nieuwsgierige musici die ik heel graag veel beter wil leren kennen.”

Duncan Ward: motivator pur sang

Zowel het orkest als Duncan Ward delen de visie dat klassieke muziek ieders leven kan verrijken. De philharmonie zuidnederland biedt een grote diversiteit aan activiteiten aan voor verschillende publieksgroepen. Net zoals Ward zich als dirigent en componist inzet voor het breed toegankelijk maken van klassieke muziek. Ward heeft een brede repertoirekennis. Zijn muzikale interesse is niet beperkt tot de traditionele klassieke muziek. Hij staat bekend om zijn interpretatie van hedendaagse muziek.

De keuze voor Duncan Ward is gebaseerd op zijn nu al indrukwekkende carrière als jonge dirigent. Samen met philharmonie zuidnederland zal hij een breed scala aan repertoire gaan uitvoeren en is hij betrokken bij vernieuwende projecten die het orkest verder laten groeien. Zijn positieve energie en aanstekelijk enthousiasme komen de muzikale kwaliteit én de concertbeleving ten goede. “Duncan weet een partituur te doorgronden en het is zijn doel om de intenties van de componist te representeren. Vervolgens weet hij dit met zijn dirigeertechniek over te brengen op de musici. Hij is een motivator pur sang. Hij motiveert mensen om het beste uit zichzelf te halen. Duncan is veeleisend, maar met vertrouwen, vriendelijkheid en respect”, aldus Stefan Rosu. Ward is aangesteld voor 3 seizoenen vanaf september 2021.

Vertrek Dmitri Liss

Dmitri Liss zal aan het einde van seizoen 2020-2021 afscheid nemen als chef-dirigent bij philharmonie zuidnederland. Hij gaf gedurende vijf intensieve jaren leiding aan het orkest en wist van philharmonie zuidnederland één orkest te maken. Liss blijft als gast-dirigent aan het orkest verbonden.

Livestream Concert 29 oktober

Deze week repeteert philharmonie zuidnederland onder leiding van Duncan Ward en op donderdag 29 oktober vindt er een Livestream Concert plaats vanuit Muziekgebouw Eindhoven. Een presentator neemt luisteraars mee door de avond (Nederlandstalig of Engelstalig). Kijk voor meer informatie op www.philharmoniezuidnederland.nl/livestream

4.5/5 - (2 stemmen)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen