Tranen van Petrus
Tranen van Petrus - Foto: Onno van Ameijde

Tranen van Petrus door Nederlands Kamerkoor

Van 29 oktober t/m 4 november toert Orlando di Lasso’s meesterwerk Tranen van Petrus door het land. Een gezamenlijke productie van het Nederlands Kamerkoor en Dance Company Nanine Linning met sterdanser Marijn Rademaker.

Kort voor zijn dood componeerde Orlando di Lasso (1532-1594) Tranen van Petrus, een hoogtepunt van de Renaissance. Een hemelse reeks van twintig madrigalen en een motet voor zeven stemmen. Het werk wordt nu uitgevoerd in een meeslepende en eigentijdse setting door het Nederlands Kamerkoor, Dance Company Nanine Linning en sterdanser Marijn Rademaker (voormalig solist bij Het Nationale Ballet, Stuttgart Ballet). Het stuk is toegankelijk, theatraal en poëtisch, maar ook confronterend en actueel.

Nederlands Kamerkoor en Dance Company Nanine Linning met Marijn Rademaker

Een vraag die centraal staat tijdens de uitvoering is: wat gebeurt er met de mens in tijden van isolatie? Tja, actueler kán bijna niet. Marijn Rademaker danst de rol van Petrus, apostel en een van Jezus’ trouwste volgelingen. Toch verloochent hij Jezus. Zijn wanhoop en eenzaamheid komen tot leven in een theatraal samenspel tussen Petrus en zeven zingende ‘vertellers’, gevangen in levensgrote glazen zuilen.

Isolatie en eenzaamheid

Geïnspireerd door de globale isolatie en eenzaamheid van de afgelopen maanden stelt het koor daarmee de vraag: wie is eenzamer? Hij die gevangen zit, of hij die niemand heeft om zijn vrijheid mee te delen? Hoe verhoudt Peters idealisme zich vandaag de dag tot een wereld waarin de oneliner het wint van de nuance, een samenleving waarin mensen eigenbelang verkiezen boven het algemeen welzijn? Is er nog wel ruimte voor idealisme zoals dat van Petrus? Grote vragen gevat in wonderschone zang en dans.

Speeldata Tranen van Petrus

  • 29 en 30 oktober: KAF Almere
  • 31 oktober en 1 november: TivoliVredenburg, Utrecht (2 voorstellingen per dag)
  • 4 november: Theater de Spiegel Zwolle (2 voorstellingen)

Er waren nog andere voorstellingen van Tranen van Petrus gepland, maar deze zijn helaas komen te vervallen vanwege de coronamaatregelen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen