Candida Thompson van Amsterdam Sinfonietta

Educatieprogramma voor conservatoriumstudenten

Amsterdam Sinfonietta gaat samenwerken met het Conservatorium van Amsterdam. Volgend jaar gaat het vaste samenwerkingsverband van start. Het geldt voor masterstudenten van de afdeling strijkers. Die worden opgenomen in het ensemble en krijgen professionele begeleiding.

Het is natuurlijk een schitterende kans voor de studenten: intensief begeleid worden tijdens masterclasses, het repetitieproces en concerten die in heel Nederland worden gegeven. In 2019 start het traject, dat een programma rond Souvenir de Florence van Tsjajkovski bevat. De tour duurt van 13 tot 20 februari.

De samenwerking is winst voor beide partijen

Elf studenten van het Conservatorium van Amsterdam deden mee aan de pilot van dit traject in november vorig jaar. Ze speelden mee in Béla Bartóks Muziek voor snaren, slagwerk en celesta, maar ook in Lullaby voor 29 strijkers en harp van de Pool Andrzej Panufnik (1914-1991) en in het Concert voor strijkers, percussie en twee piano’s van de Bulgaar Dobrinka Tabakova.

De samenwerking is winst voor beide partijen. Janneke van der Wijk, directeur van het Conservatorium van Amsterdam: “Deze samenwerking is van enorme waarde voor onze studenten. Wij zijn voortdurend op zoek naar manieren om de studie nog beter te laten aansluiten op het werkveld.” Ze vervolgt: “Met deze specialistische samenwerking vergroten de studenten hun kansen op een succesvolle orkestcarrière. Daarnaast levert die waardevolle inzichten op die weer in het studieprogramma kunnen worden toegepast.”

Maar hiermee is het educatieprogramma nog niet klaar. Naast de tour worden masterclasses voor strijkers georganiseerd. Die worden geleid door aanvoerders van Amsterdam Sinfonietta. Artistiek leider Candida Thompson (foto: Marco Borggreve): “In onze dertig jaar hebben wij zoveel door én over onze werkwijze zonder dirigent geleerd. Het is heel belangrijk dat die kennis wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Je stopt niet met leren als je het conservatorium verlaat, je blijft als muzikant groeien.” Het is een fundamenteel inzicht dat Amsterdam Sinfonietta op de studenten wil overbrengen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen