Donaueschinger Musiktage
Lucerne Festival Contemporary Orchestra. Foto: Priska Ketterer/Lucerne Festival.

Eén eeuw Donaueschinger Musiktage

Het Duitse muziekfestival Donaueschinger Musiktage bestaat honderd jaar. Dat wordt gevierd met een feestelijk programma met internationale topmusici. Artistiek directeur Björn Gottstein: “Welk muziekfestival kan zeggen dat het al een eeuw lang het muzikale leven beïnvloedt?” De Donaueschinger Musiktage 2021 vinden van 14 tot en met 17 oktober plaats in Donaueschingen, maar zijn ook online te volgen via livestream.

Op 14 oktober opent Quatuor Diotima het eeuwfeest van de Donaueschinger Musiktage met twee composities die de jaren 1921 tot 2021 symboliseren. Zo speelt het Franse ensemble het Derde Strijkkwartet van Paul Hindemith, waarmee de allereerste Musiktage in 1921 geopend werden, en gloednieuw werk van de jonge, Poolse componist Mikolaj Laskowski.

Terug- en vooruitblik

Er werd bewust gekozen voor deze symbolische start van de honderdste editie van de Musiktage. Volgens artistiek directeur Gottstein is 2021 immers niet alleen het einde van de eerste honderd jaar van het festival, maar ook het begin van de volgende eeuw vol muziek. De Donaueschinger Musiktage 2021 zijn een terug- en vooruitblik. Naast de concerten kunnen bezoekers genieten van artistieke installaties, inspirerende lezingen, een muziekfilm van Johannes Kreidler en een overzichtstentoonstelling over de Musiktage.

Composities van vroeger

Het concertprogramma bevat tal van composities die een rol spelen in de geschiedenis van het festival, zoals bijvoorbeeld Polyphonie X van Pierre Boulez. Toen het in serie opgebouwde werk tijdens de Musiktage in 1951 voor het eerst werd opgevoerd, stuitte het op zo veel onbegrip dat Boulez het werk terugtrok. Nu, zeventig jaar later, haalt het Lucerne Festival Contemporary Orchestra onder leiding van Baldur Brönnimann dit werk voor achttien instrumenten van onder het stof.

Podium voor wereldpremières

Daarnaast speelt het Lucerne Festival Contemporary Orchestra een nieuwe compositie van Milica Djordjević (RS) en van Christian Mason (UK). Ook het Orchestre Philharmonique de Luxembourg onder leiding van Ilan Volkov zorgt voor premières. Het symfonieorkest brengt nieuw werk van componisten Enno Poppe (DE), Liza Lim (AU), Stefan Prins (BE) en Misato Mochizuki (JP). Hiermee wordt de traditie van de Musiktage als een podium voor (wereld)premières voortgezet.

Donaueschinger Musiktage livestream

Dat het festival mee gaat met zijn tijd, bewijst de livestreamuitzending. De 24 concerten van de Donaueschinger Musiktage zijn live te volgen via SWRclassic.de. Het volledige programma (in het Duits) is hier terug te vinden.

5/5 - (1 stemmen)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen