Festival Oude Muziek
Frits van Oostrom, presentator van de Let's Talkshow op het Festival Oude Muziek. Foto: Robin Utrecht.

Festival Oude Muziek: retoriek in de kunsten

Het Festival Oude Muziek richt zich deze editie op retoriek in de kunsten. Tot en met 5 september 2021 kunnen bezoekers in Utrecht genieten van concerten, lezingen en tentoonstellingen. Een van de hoogtepunten is de Let’s Talkshow met co-curator prof. dr. Frits van Oostrom.

Het Festival Oude Muziek 2021 plaatst repertoire centraal waarin muziek en woord nieuwe verbindingen aangaan. Er komen diverse soorten van retoriek aan bod: vocaal, instrumentaal, fysiek en muzikaal. Daarbij draait het voornamelijk om de emotionele impact van de muzikale redevoering. Is die overtuigend of niet? Op de website van het festival is een uitgebreid festivalschema terug te vinden. Via handige filters kunnen bezoekers op basis van hun interesses een eigen programma samenstellen.

Let’s Talkshow

Naast de verschillende tentoonstellingen, lezingen en concerten vindt er in de Janskerk in Utrecht dagelijks de Let’s Talkshow plaats met prof. dr. Frits van Oostrom. Hij nodigt inspirerende gasten uit om mee in gesprek te gaan over retoriek in al haar dimensies. Als literatuurwetenschapper heeft Van Oostrom een diepgaande voeling met de ars rhetorica. Als presentator biedt hij in de interviews met zijn gasten nieuwe inzichten als tegengewicht voor vastgeroeste opinies. De Let’s Talkshow is ook online gratis te volgen via eMTV.

Inspirerende gasten

De gasten die reeds plaatsnamen in de Let’s Talkshow zijn radiopresentatrice Maartje van Weegen, muziekkenner Adriaan Rademaker, hoogleraar Grieks Ineke Sluiter en emeritus hoogleraar Middelnederlandse letterkunde Frank Willaert. Later deze week gaat Van Oostrom nog in gesprek met theoloog prof. dr. Paul van Geest (1 sept.), de Belgische auteur Tom Lanoye (2 sept.), prof. dr. in de journalistiek en nieuwe media Jaap de Jong (3 sept.), festivaldirecteur Xavier Vandamme en artistiek adviseur Jed Wentz (4 sept.).

Muzikaal programma

Op het muzikale programma staan optredens van onder meer Vox Luminis, Duo Serenissima, Capella Romana, Nederlandse Bachvereniging, violiste Eva Saladin, klavecinist Johannes Keller, violist Augustin Lusson en meerdere organisten, onder wie Boudewijn Zwart en Dorien Schouten. Ook Ensemble Correspondances is tijdens het Festival Oude Muziek aan het werk te horen. Lees hier een interview met de dirigent van het ensemble, Sébastien Daucé.

5/5 - (1 stemmen)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen