Nederland, Amsterdam, 18-02-2019. Portret van violiste Julia Philippens. Foto: Andreas Terlaak

Festivals – ‘Zomerse’ Concerttips

Hoewel het met het zomerse weer nog niet zo wil vlotten, staan de meeste concertagenda’s al volop in de zomerstand. Het Holland Festival is al aardig op weg en staat aanstaande zaterdag 15 juni in het teken van de Dag van de Componist met al vanaf 8.30 uur ’s ochtends activiteiten op de IJ-Boulevard bij het Centraal Station van Amsterdam. Zondag 16 juni staat Amersfoort in het teken van het eendaagse HAVIK Klassiek Festival. Onder anderen Rosanne en haar zus Julia Phillippens zijn daar aanwezig om er een klankrijke Vaderdag van te maken, terwijl ook het Kinderconcert Stapel – Frisse Oren op het programma staat. En dan moeten de VriendenLoterij Zomerconcerten in het Amsterdams Concertgebouw en de tiende editie van het veelgeprezen festival Wonderfeel nog beginnen. 

Informele sfeer

De VriendenLoterij Zomerconcerten maken van het Concertgebouw in Amsterdam altijd een feestelijke zomerse muziektempel. Door het gevarieerde aanbod en de informele sfeer is het voor velen een mooie gelegenheid om kennis te maken met het Concertgebouw en met de klassieke muziek. Vanaf 1 juli tot en met 31 augustus klinkt er niet alleen klassieke muziek (Ronald Brautigam bijt op 2 juli met Beethovens Keizersconcert het klassieke spits af), maar ook pop, jazz (zoals de Tribute to Chet Baker op 8 juli) en filmmuziek (Indiana Jones and the Raiders of the Lost Arc in Concert op 12 juli).

Wonderfeel

Vanaf 19 tot en met 21 juli staat de vertrouwde groene buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland weer in het teken van Wonderfeel. Het is de tiende editie van dit festival dat klassieke muziek tot een zomerse buitenbeleving heeft gemaakt en daarbij nimmer zijstappen schuwde naar dans, theater, poetry en meer. Ook de tiende editie zal niet ongemerkt voorbij gaan. Al was het alleen maar vanwege de tien nieuwe composities die gepresenteerd worden en tot klinken komen door gerenommeerde ensembles als het Ragazze Quartet, het Kãna Trio en het Wonderfeel Orchestra.

Naast vele internationale artiesten komen er enkele muzikale hoogtepunten van de afgelopen tijd terug. Zo staat de voorsteling Coming of Age van Cora Burggraaf op het programma en voert Nora Fischer het kwetsbare programma De Sprong uit. Ook komt violist Tim Kliphuis langs met zijn project KOSMOS, een onderzoeksreis over klimaatverandering waar ook een Ensemble van het Nationaal Jeugdorkest aan meewerkt. In de komende editie van Luister leest u hier meer over.

Blaricum Music Festival

Ook het Blaricum Music Festival dat van 28 juni tot en met 6 juli plaatsvindt heeft wat te vieren. Het is de vijfde editie en het festival kijkt met topmusici uit de vorige edities niet allen terug maar ook vooruit. Zo wordt het slotconcert op 6 juli in de Blaricumse Vituskerk  gegeven door violist Augustin Dumay, volgens festivaldirecteur Peter Santa een van de laatste exponenten van de twintigste eeuwse violistische adel. Hij geeft een concert met pianist Denis Kozhukhin, artist in residence van het festival, en de Nederlandse celliste Harriët Krijgh. In de week daarvoor geven onder anderen de Camerata RCO, Niek Baar en het duo Ton Koopman-Tini Mathot concerten.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen