FRERICHS

Recensie FRERICHS – The Contemporary Fortepiano

FRERICHS
The Contemporary Fortepiano
Rembrandt Frerichs Trio: Rembrandt Frerichs (fortepiano, harmonium), Tony Overwater (violone), Vinsent Planjer (percussie)
Jazz in Motion Records JIM 74709 • DDD-70’
Waardering: 8

Rembrandt Frerichs is een vrij unieke stem in de wereld van de geïmproviseerde jazz. Hij speelt met invloeden uit de Arabische wereld, combineert deze met de westerse muziek en hij is ook niet te beroerd om op een originele manier de brug naar de klassieke wereld over te steken. Alleen doet hij dat wel op zijn manier. Bijvoorbeeld door het instrumentarium van zijn trio met bassist Tony Overwater en percussionist Vinsent Planjer aan te passen. Op zijn jongste cd, The Contemporary Fortepiano, speelt Frerichs zelf op een kopie van een fortepiano uit 1790 en een harmonium, Overwater heeft een violone in handen en Planjer stelde een eigen passende percussie-set samen. Voor puristen die vinden dat op fortepiano alleen muziek uit de betreffende periode gespeeld moet worden ongetwijfeld een gruwel, maar het werkt. De intieme klank van de fortepiano gecombineerd met de violone doet het goed in werken met sterk Arabische invloeden zoals Maqam bayati en de set van Planjer maakt van Hak en Tak met zijn instrumentarium een even mooi ‘fluisterfeestje’ waar ook Overwater een intrigerende bijdrage aan levert. Het verschil met het ‘normale’ Rembrandt Frerichs Trio is vooral de klankkleur. En die bevalt als een soort geïmplodeerde kamermuzikale jazz meer dan uitstekend.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen