HALÉVY

Recensie HALÉVY – La Reine de Chypre

HALÉVY
La Reine de Chypre
Véronique Gens (Caterina Cornaro), Cyrille Dubois (Gérard de Coucy), Étienne Dupuis (Jacques de Lusignan) e.a., Orchestre de chambre de Paris, Flemish Radio Choir o.l.v. Hervé Niquet
Palazzetto Bru Zane (Ediciones Singulares) Volume 17 • DDD-155’ (2 cd’s)
Waardering: 10

Jacques Fromental Halévy heeft meer dan veertig opera’s gecomponeerd maar mocht men hem überhaupt kennen dan komt het door de tenorale hit uit La Juive, de enige van zijn opera’s die tot voor kort sporadisch werd uitgevoerd. Maar zie: de tijden veranderen en na de Meyerbeer-revival is men nu bezig om Halévy te herontdekken. La Reine de Chypre is in 1841 in première gegaan en de daarbij aanwezige Wagner die de opera voor de Dresden Abend Zeitung recenseerde, prees de muziek de hemel in als zijnde ‘nobel, hartstochtelijk en vernieuwend. Caterina is de enige vrouwelijke rol in de verder louter mannelijke cast. Het zit zo: Rosine Stolz, de primadonna die de rol creëerde was beroemd en berucht om haar diva-gedrag, ze duldde geen andere vrouwen naast zich. Zo eiste ze ook dat het thema van ‘haar’ aria niet al in de ouverture verklapt zou worden. Het verhaal doet een beetje aan Don Carlo denken en al verloopt de actie behoorlijk dramatisch, het loopt allemaal goed af. Begin juni 2017 werd de opera op het Vijfde Festival Pa­lazzetto Bru Zane concertante uitgevoerd en door Ediciones Singulares live opgenomen. Zonder problemen gebeurde het niet. Zo werd Marc Laho, die de rol van Gérard de Coucy oorspronkelijk zou zingen, ziek. Hij werd vervangen door Cyrille Dubois die het ook moest laten afweten en de rol werd overgenomen door tenor nummer drie die de partituur amper kende. Op de opname horen we Dubois en hij doet het uitstekend. Étienne Dupuis laat als Jacques de Lusignan een gespierd geluid horen maar het is de diva, Véronique Gens die de show steelt met haar zeer stijlvolle vertolking van de hoofdrol. Hervé Niquet dirigeert het Orchestre de chambre de Paris met veel elan en gevoel voor dramatiek en het Vlaamse Radiokoor is absoluut onweerstaanbaar. Een must.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen