Graindelavoix op Le Guess Who?
Graindelavoix op Le Guess Who? (foto: Juri Hiensch).

Graindelavoix bij Le Guess Who? in Utrecht

Op zaterdag 10 november staat het ensemble Graindelavoix in de Janskerk in Utrecht om de volledige cyclus Tenebrae Responsoria van Carlo Gesualdo te zingen, een optreden van maar liefst vier uur! De zangers onder leiding van Björn Schmelzer zijn in Utrecht in het kader van festival Le Guess Who?

Eerder dit jaar, tijdens het Festival Oude Muziek, had Schmelzer de Janskerk ook al ter beschikking als vrijplaats om invulling te geven aan zijn gastcuratorschap. Behalve voor concerten gebruikte Schmelzer de kerk ook voor de tentoonstelling De geplooide tijd, die hij samen met zijn vriendin Margarida Garcia samenstelde en die werd vergezeld van de prachtige boekuitgave Time regained. Daarin is het hem te doen om de samenhang bloot te leggen tussen het beeldende en plastische met muzikale beelden. “We vertellen er geen muziekgeschiedenis mee, maar fabuleren over vroege muziek in een poging deze te revitaliseren”, aldus Schmelzer in een interview met Armand Heijnen voor de Luister-editie die op 9 november verschijnt.

Björn Schmelzer: “Een spannend avontuur”

In november verzorgt zijn ensemble in de Janskerk een heuse nocturne, die om 22.00 uur begint en pas om 2.00 uur is afgelopen. “Een spannend avontuur”, aldus Schmelzer. Het optreden is in het kader van festival Le Guess Who?, dat een grote variatie aan muziekuitvoeringen in verschillende kerken, galeries en theaters in Utrecht presenteert. Het is bedoeld voor zowel fans van alternatieve, obscure muziek, jazz, folk, avant-garde, maar ook voor liefhebbers van oude muziek. Van 8 tot 11 november vindt de elfde editie van dit festival plaats met in totaal zo’n 150 optredens. Parallel aan de muziekuitvoeringen zijn er filmvertoningen, fototentoonstellingen en visual art-markten in cafés en restaurants op de Neude. Als koepel van het festival zou je kunnen stellen dat het kunstenaars bijeenbrengt die de grenzen van genres opzoeken en oprekken.

Graindelavoix voert de complete Tenebrae Responsoria uit

Graindelavoix voert de complete Tenebrae Responsoria uit: muziek voor zes stemmen (twee sopranen, twee tenoren, alt en bas), door Gesualdo gecomponeerd voor de Goede Week en uitgegeven in 1611. Eerder werd deze muziek – of delen ervan – uitgevoerd door onder meer Philippe Herreweghe, The Hilliard Ensemble en The Tallis Scholars. Voor de teksten maakte Gesualdo gebruik van het evangelie van Mattheus en de Psalmen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen