Menu Sluiten
Hagen Kwartet valt in de prijzen
Hagen Kwartet heeft de Concertgebouw Prijs 2018 gewonnen.

Hagen Kwartet wint Concertgebouw Prijs 2018

Het Hagen Kwartet is winnaar van de Concertgebouw Prijs 2018. Het Oostenrijkse strijkkwartet ontvangt de onderscheiding “vanwege de belangrijke bijdrage die het over een langere periode heeft geleverd aan het artistieke profiel van de Amsterdamse concertzaal.”

Het Hagen Kwartet werd in 1981 opgericht in Salzburg en bestaat uit de broers Lukas (viool) en Clemens Hagen (cello), hun zus Veronika Hagen (altviool) en de Duitser Rainer Schmidt (viool). Het kwartet won al snel een aantal kamermuziekconcoursen, zoals de jury- en de publieksprijs van het Internationales Kammermusikfest Lockenhaus, en werkte samen met bekende musici als de Italiaanse pianist Maurizio Pollini, de bevriende Duitse klarinettiste Sabine Meyer, de van oorsprong Japanse pianiste/dirigente Mitsuko Uchida en de Australische cellist/dirigent Heinrich Schiff.

Hagen Kwartet geeft ook lessen en masterclasses

Het Hagen Kwartet, dat zich sterk verbonden voelt met het werk van stadgenoot Mozart, heeft de gehele literatuur voor strijkkwartet op het repertoire staan. Verschillende hedendaagse componisten, zoals de Hongaar György Kurtág, droegen moderne muziek op aan het viertal, dat naast concerten regelmatig lessen en masterclasses geeft aan de Hochschule für Musik in Basel en het Mozarteum in Salzburg.

De Concertgebouw Prijs zal dinsdag 15 januari 2019 worden uitgereikt tijdens een galadiner in het Koninklijk Concertgebouw. “Tussen het Hagen Kwartet en het Concertgebouw bestaat al jaren een innige band”, aldus algemeen directeur Simon Reinink. “Dit fantastische kwartet heeft een grote naam in de wereld van de kamermuziek en maakt die status keer op keer waar.”

Concertgebouw Prijs tien keer eerder uitgereikt

De prijs werd al tien keer eerder uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Cecilia Bartoli (2004), Bernard Haitink (2007), Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014) en het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017). Winnaars krijgen een vermelding op een plaquette in de gang nabij de solistentrap van de Grote Zaal.

Het Hagen Kwartet is opnieuw te gast in het Concertgebouw op 24 en 26 januari voor uitvoeringen van Schumann (Strijkkwartet in A, opus 41) en Schubert (Strijkkwartet in Bes, D 112).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen