Beste van Beethoven - top 5

Het beste van Beethoven – top 5

Een top 5 van de stukken van Beethoven? Sodeju, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wie A zegt, moet ook Beethoven zeggen, zéker als je zojuist een complete special aan de jarige componist hebt gewijd. Goed, dit zijn dus onze vijf favoriete stukken van de halfgod uit Bonn: een overbekend pianostuk, twee symfonieën, een vioolsonate die geen vioolsonate is en een opera. Daar gaan we. Bon(n) appétit.

1. Für Elise
Tja, we kunnen er niet omheen. Het bekendste muziekstuk aller tijden? Zou zomaar kunnen. Iedereen kent Für Elise, dat officieel Bagatelle nr. 25 in a-klein heet. Bij pianopupillen staat het op de lessenaar, maar ook een grootheid als Lang Lang waagt zich eraan. Waarom? Omdat het een ontiegelijk knappe en aanstekelijke melodie is, natuurlijk. En wie is de dame aan wie het stuk is opgedragen? Daar zijn de geleerden het helaas niet over eens.

Beethoven over de Vijfde: ”Het noodlot klopt aan de deur”

2. Symfonie nr. 5
Nog zo’n onverwoestbare klassieker, de Vijfde symfonie in c-mineur. TA-TA-TA-TÁÁÁÁ! Beethoven schreef het meesterwerk tussen 1804 en 1808 in Wenen. Over die wereldberoemde openingsnoten zei de componist zelf: “Het noodlot klopt aan de deur.” Vandaar de bijnaam: de ‘noodlotsymfonie’. Al na de première sprak men over één van de belangrijkste werken uit die tijd.

3. Symfonie nr. 9
Ja hoor, wéér een hoogtepunt. Beethoven voltooide zijn ‘koorsymfonie’ in 1824, toen hij al zo doof als een kwartel was. Praat maar eens over de Negende zonder het woord ‘pretentie’ in de mond te nemen. Ga maar na: een symfonie met koorfinale op Schillers Ode an die Freude voor groot orkest, vier solisten en vier koorstemmen. In onze liefde voor dit werk worden we broeders van elkaar. Wát een power, wát een dynamiek!

Bach kan nooit de grootste componist aller tijden zijn

4. Vioolsonate nr. 9
Van de tien vioolsonates die de halfgod uit Bonn schreef, is de negende het bekendst. In de ‘Kreutzersonate’, opgedragen aan violist Rudolphe Kreutzer, krijgt de viool bijval van piano. Nou ja, eerder andersom. En die Kreutzer? Die heeft de sonate nooit gespeeld. Snapt u het nog?

5. Fidelio
Beethoven schreef slechts één opera, lees je vaker. SLECHTS één. Dat is nog altijd meer dan Johann Sebastian Bach, denken wij dan. Lekker puh. Alleen al daarom kan Bach dus nooit de grootste componist aller tijden zijn. Neemt niet weg dat het er lang naar uitzag dat ook Beethovens palmares operaloos zou blijven. Hij veranderde de naam, sleutelde eindeloos aan het werk en de eerste opvoering was een regelrecht drama.

Nieuwsbrief

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen