Muziekwereld: 80 procent minder inkomen

Muziekwereld: 80 procent minder inkomen

Massale evenementen kunnen pas doorgaan als er een vaccin is, volgens het kabinet. De muziekindustrie maakt een zware tijd door. En dat zal niet snel verbeteren. Professionals in de muziekwereld lopen zelfs tachtig procent inkomen mis. Dat blijkt uit onderzoek van Buma/Stemra en Sena.

Muziekwereld: 80 procent minder inkomen

De steunmaatregelen van het kabinet blijken veelal niet toereikend, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Muziekprofessionals, zoals artiesten, musici, componisten, auteurs, uitgevers en producenten, zijn hard getroffen. De ondervraagden geven in het onderzoek aan dat ze bijna tachtig procent van hun inkomsten mislopen aankomende zomer. Het overgrote deel van de ondervraagden is werkzaam als fulltime freelancer of zzp’er. In totaal zouden 21.600 muziekprofessionals niet rond kunnen komen van de maatregelen van het kabinet.

Noodfonds Muziek: hulp aan de muziekindustrie

Het onderzoek bevestigd dat er grote vraag is naar hulp. Steeds meer initiatieven komen uit de grond, zoals het vorige week gelanceerde Noodfonds Muziek. Dit is een initiatief van Buma/Stemra en Sena. De muziekrechtenorganisatie stopte 3,75 miljoen euro in het noodfonds. Dat staat gelijk aan 174 euro per muziekprofessional in de problemen. Via de website kun je doneren. Het bedrag kun je zelf kiezen, waarna streamingsdienst Spotify het bedrag verdubbelt. Zo probeert het Noodfonds Muziek de Nederlandse muziekindustrie overeind te houden.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer.