Holland Baroque en Daniël Lohues werken samen

Holland Baroque en Daniël Lohues in bijzondere samenwerking

Een bijzondere samenwerking, mag je wel zeggen: het eigengereide barokorkest Holland Baroque slaat de handen ineen met singer-songwriter Daniël Lohues. In het programma waarmee ze van 12 tot 30 oktober langs de Nederlandse podia gaan, staat Johann Sebastian Bach centraal.

Een programma vol barok en liederen met een poëtische inslag

Lohues’ affiniteit met Bach was de aanleiding voor dit samenwerkingsproject. De in Erica woonachtige musicus laat zich sowieso inspireren door de grote meesters van de klassieke muziek, en door Bach in het bijzonder. Samen gaan Lohues en Holland Baroque op zoek naar jeugdherinneringen rondom de grote Duitse componist in een programma vol barok en liederen met een poëtische inslag.

Muziek uit de achttiende eeuw, oud werk van Lohues (Op fietse, Als de liefde maar blijft winnen en Tik Tak) én nieuwe songs passeren de revue. Lohues is een muzikale alleskunner. Zo is hij onder meer actief als filmcomponist, bandleider, gitarist, organist, pianist en schrijver, maar eerst en vooral is hij één van ’s lands bekendste liedjesschrijvers.

Holland Baroque: instrumenten die zingen, dansen, huilen en lachen

Holland Baroque werd onlangs nog uitgebreid geïnterviewd in Luister (740, mei/juni). Het eigenzinnige barokorkest durft zijn instrumenten ‘te laten zingen, dansen, huilen en lachen’, zoals de oprichters en zussen Tineke en Judith Steenbrink het zelf omschrijven. Traditie en vernieuwing ontmoeten elkaar in uitdagende programma’s waarin verrassing en entertainment een belangrijke plaats innemen.

Het barokorkest werd in 2006 opgericht en werkt sindsdien regelmatig samen met solisten, componisten, koren en theatermakers. De zussen Steenbrink, “Het kloppend hart van het ensemble”, waakt over de klank van Holland Baroque, maakt afwijkende programma’s en herschrijft repertoire zodat het in de lijn van het gezelschap past. “Na jaren van muzikale ontmoetingen is het voor ons glashelder: barok is op vele plekken te vinden, barok is nu.”

Daniël Lohues en Holland Baroque doen achtereenvolgens Enschede, Helmond, Leeuwarden, Assen, Groningen, Arnhem en Amsterdam aan. Zie ook www.hollandbaroque.com.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen