Menu Sluiten
Mahler Festival
Mahler Festival Amsterdam 2020.

Start kaartverkoop Mahler Festival 2020

Gisteren, op 20 november, is de wereldwijde passe-partoutkaartverkoop van het Mahler Festival 2020 van start gegaan. De symfonische concerten, die plaatsvinden in het Concertgebouw Amsterdam, zijn het derde eerbetoon aan Gustav Mahler.

In 2020 is het precies honderd jaar geleden dat het eerste Mahler Festival plaatsvond in Amsterdam. Dit ter gelegenheid van het 25-jarig directiejubileum van de voormalige chef-dirigent van het Concertgebouworkest, Willem Mengelberg. In 1995 vond het evenement voor de tweede keer plaats. “Het wordt een festival dat zijn weerga niet kent. In tien dagen tijd komen de beste orkesten en solisten ter wereld naar Amsterdam om Mahlers symfonische werken te spelen”, aldus Simon Reinink, algemeen directeur van het Concertgebouw.

Symfonieën gespeeld door internationale toporkesten

Alle tien de symfonieën van Mahler staan op het programma en worden uitgevoerd door internationale toporkesten, die nog door Mahler zelf zijn gedirigeerd. Onder meer de New York Philharmonic onder leiding van Jaap van Zweden en de Wiener Philharmoniker onder leiding van Daniel Barenboim zullen de werken van Mahler ten gehore brengen. Ook het Gustav Mahler Jugendorchester en het Boedapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer zullen te zien en te horen zijn. De rest van de programmering wordt later bekendgemaakt.

“Een symfonie moet zijn als de wereld”

Gustav Mahler werd in 1860 geboren. Hij voelde zich zijn hele leven een buitenstaander, wat hem onrustig maakte. Die onrust probeerde hij in zijn muziek te vatten. Na een negatief oordeel over zijn compositie Das klagende Lied begon hij in 1881 aan zijn carrière als dirigent. Hij componeerde diverse werken, waaronder tien symfonieën. Tegen collega-componist Jean Sibelius zei hij: “Een symfonie moet zijn als de wereld. Zij moet alles omvatten.” In zijn latere leven was Mahler regelmatig in Nederland te vinden, waar hij, op uitnodiging van Willem Mengelberg, het Concertgebouworkest dirigeerde en bevriend raakte met Alphons Diepenbrock. Hij overleed in 1911.

Vanaf 1 juni 2019 start de losse verkoop voor het Mahler Festival 2020.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen