klaartje van veldhoven
Foto: Mark Engelen

Klaartje van Veldhoven: Boerencantate van Bach

Sopraan Klaartje van Veldhoven speelt deze nazomer twaalf uitvoeringen van de Boerencantate, ofwel Cantate Burlesque, van Bach. Het is een mini-opera vol humor, met de muzikale kwaliteit die we van Bach gewend zijn. De concerten worden gehouden op – jawel – boerenerven door het hele land.

“De Boerencantate van Bach is een humoristisch stuk met veel directheid”, volgens Van Veldhoven. Dat zie je direct als je kijkt naar de tekst, vertaald vanuit het origineel door Carel Alphenaar. De boer en Mieke (Klaartje) zingen voluit over alle aardse genoegens van het boerenleven. Ze nemen je mee naar het platteland van drie eeuwen geleden. “We hebb’nen nieuwe bovenbaas en zijn nu al verknocht. Hij schenkt ons bier dat stijgt naar hier. Een geestverrijkend vocht. De dominee is niks tevree, violen zijn gestemd. Ons Mieke zwaait haar rok omhoog, ze staat haast in haar hemd.” Samen bespotten ze de oneerlijke praktijken van de belastingontvanger. “Fiscusman trek ons de riem niet aan, gun de boeremensen een bestaan, ach, klee ons toch niet uit tot de blote huid. Lijk de rupsen knagen aan een struik. Eens is ‘t genoeg.”

Een beetje lucht

Samen met Mattijs van de Woerd (bariton), accordeonist Renee Bekkers en cellist Benjamin Glorieux staat de sopraan van 21 augustus t/m 13 september op het podium. “Mijn agenda is in de afgelopen maanden flink leeggeruimd. Veertig concerten werden van de planning afgehaald. Zodra de regels werden versoepeld, ben ik gaan nadenken. Wat kan ik doen? Ik kwam uit bij de Boerencantate. Nu er zoveel negatief nieuws is in de hele wereld, denk ik dat dit stuk een beetje lucht kan bieden.”

Boerencantate op boerenerven

Van Veldhoven heeft ervoor gezorgd dat alle uitvoeringen coronaproof zijn. “We spelen de concerten in de buitenlucht, veelal op boerenerven. Daar is het stuk oorspronkelijk ook voor bedacht. Ik kom zelf uit Westerhoven, een Brabants boerendorp. Ik houd van de ruimte, natuur en de beesten. Het is dus geen straf om op deze plekken te spelen. Altijd als ik weer terugkom in het dorp waarin ik ben opgegroeid, staat de tijd even stil. Dat is een heerlijk contrast met het stadsleven.”

Als thuiskomen

De Brabantse sopraan begon met zingen op de basisschool. Tijdens muziekles werd ze eruit gepikt door haar meester: die meid kan zingen! Ze ging van het Nationaal Kinderkoor naar het Koninklijk Conservatorium, en belandde op haar 21e bij de Nederlandse Bachvereniging. Daar zong Van Veldhoven onder leiding van haar oom Jos en ontwikkelde ze haar liefde voor Bach. Ze werkte met barokspecialisten als Ton Koopman, Sigiswald Kuijken en Alfredo Bernardini. “Ik ben enorm fan van Bach. Het zingen van deze Boerencantate is daarom, zowel letterlijk als figuurlijk, als thuiskomen.”

Klaartje van Veldhoven: Boerencantate van Bach

De uitvoeringen van de Boerencantate worden gesteund door het Cultuurmakersfonds (Prins Bernhard Cultuurfonds) en de Regeling Balkonscènes (Fonds Podiumkunsten). De eindregie is van David Prins.

Speellijst

 • 21-08-2020 Sint Michelsgestel, Meander
 • 22-08-2020 Peize, Mariehoeveconcerten
 • 23-08-2020 Zieuwent, Boerenerfconcerten
 • 24-08-2020 Den Bosch, Musico
 • 26-08-2020 Doetinchem, Musico
 • 29-08-2020 Rotterdam, Kloostertuin
 • 30-08-2020 Maartensdijk, Boerderij Eyckenstein
 • 03-09-2020 Schuilkerk van het Pennickhuis, Deventer,
 • 04-09-2020 Leidschendam, Buitenplaats Molenwei
 • 06-09-2020 Zuidhorn, Pabema hoeve
 • 13-09-2020 Gooisch openluchttheater ‘de Lieberg’

Kijk hier voor meer informatie.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen