Klaus Mäkelä wint Edison Klassiek Debuut 2022
Klaus Mäkelä. Foto: Marco Borggreve

Klaus Mäkelä wint Edison Klassiek Debuut 2022

En de Edison Klassiek Debuut gaat naar… Klaus Mäkelä, de Finse dirigent die op het verlanglijstje van alle grote orkesten staat. De Edison-jury was onder de indruk van zijn debuutalbum Sibelius en bekroont zijn werk nu met een Edison.

De jonge Fin verovert in een sneltreinvaart de wereld als dirigent van het Oslo Philharmonic, het Orchestre de Paris en vanaf 2027 ook als chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Het is met het Oslo Philharmonic dat hij zich aan een bijzonder project waagde: alle symfonieën van Sibelius opnemen, zijn moeilijk te doorgronden landgenoot. Die opnames zijn te beluisteren op Sibelius, het album waarvoor Mäkelä een Edison in de categorie Debuut wint.

Inspirerende dirigent

“De toon is letterlijk gezet vanaf het eerste moment”, zo begint de jury haar motivatie, “wanneer de ijzige klarinet boven de pauken opdoemt. Mäkelä weet overduidelijk naar welke kleuren hij zoekt en weet ze ook naar boven te halen in zowel het hele orkest als individuele spelers – de kracht van een inspirerende dirigent. Het is nooit extreem, net als de tempi die hij kiest en met een duidelijk doel voor ogen, dat in dienst staat van de muziek.”

Belofte voor de toekomst

De jury – bestaande uit Peter van der Lint, Mirjam Wijzenbeek, Dorien van Londen, Jet Berkhout, Kenne Peters, Robin de Bruyn en meestemmend voorzitter Micha Spel – vervolgt: “Hier en daar is de jonge dirigent misschien nog zoekende, maar dat is ook precies wat je van een debuut mag verwachten: de belofte voor de toekomst en het gevoel dat hij deze waar zal maken. En dat is absoluut het geval met Klaus Mäkelä. Hij toont aan dat hij, als nieuwe sterdirigent op het wereldtoneel, heel veel te zeggen heeft.”

Prijsuitreiking

Klaus Mäkelä vernam via het Radio 4-programma Podium dat hij een van de felbegeerde Edison-beeldjes in ontvangst mag nemen tijdens de officiële prijsuitreiking op donderdag 6 oktober 2022 in het Afas Theater Leusden. Nog tot en met 23 september wordt iedere radio-uitzending een winnaar uit de verschillende categorieën bekendgemaakt. Ontdek hier wie er allemaal genomineerd zijn voor Edison Klassiek 2022.


Sibelius’ eerste symfonie, uitgevoerd door het Oslo Philharmonic onder leiding van Klaus Mäkelä.

Meer weten over Klaus Mäkelä? Luister sprak een tijd geleden met de Finse dirigent. Het interview kunt u hier lezen.

4.2/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen