Menu Sluiten

Alena Baeva
Violiste Alena Baeva (foto: V. Shirokov).

Eindhoven in de ban van Russische muziek

De Brabantse lichtstad staat zaterdag 27 oktober in het teken van Russische klassieke muziek, waarbij Dmitri Sjostakovitsj centraal staat. De philharmonie zuidnederland speelt vanaf 20.15 uur in Muziekgebouw Eindhoven de Tiende Symfonie van deze componist. ’s Middags is er in de plaatselijke Emmaüskerk een vertelconcert met werk van Sjostakovitsj.

De Tiende Symfonie van Sjostakovitsj is het geliefkoosde repertoirestuk van Dmitri Liss, dirigent van de philharmonie zuidnederland. Het stuk is een cynisch portret van de Russische dictator Stalin, dat direct na diens dood in première ging, en getuigt van het leed dat Sjostakovitsj onder Stalins terreur heeft ondergaan.

Tiende Symfonie van Sjostakovitsj in Muziekgebouw Eindhoven

De Russische componiste Olga Victorova, tevens echtgenote van Dmitri Liss, schreef het stuk Quinlong Azure Dragon, dat voor het eerst zal worden uitgevoerd. Volgens het symfonieorkest past dit zeer welluidende werk uitstekend bij het geweld van de Tiende Symfonie van Sjostakovitsj.
Violiste Alena Baeva, die werd teruggevraagd na haar indrukwekkende debuutoptreden bij philharmonie zuidnederland in 2017, speelt in het Muziekgebouw Eindhoven het Eerste Vioolconcert van de Poolse componist Karol Szymanowski.

Vertelconcert in Emmaüskerk

Ook het vertelconcert vanaf 16.00 uur in de Emmaüskerk in Eindhoven speelt zich af rond het leven van Sjostakovitsj. Verteller Rens van Hoogdalem vertolkt teksten van Julian Barnes, die beschreef hoe de componist de voortdurende angst in het Rusland van Stalin moest ondergaan. “Je bent een kunstenaar en hebt de gave om te componeren. Je bruist van de ideeën en hebt een enorme scheppingsdrang. Echter, je woont in een land waar componisten geacht worden het volk te voorzien van vaderlandslievende muziek. Dat is de maatstaf. En voldoe je daar niet aan, dan is je leven niet veilig”, aldus de Britse schrijver in zijn biografische roman Het tumult van de tijd.

De teksten worden afgewisseld met spel van celliste Lidy Blijdorp, met begeleiding van Tobias Borsboom op de vleugel. Zij spelen delen uit Sonata for Cello and Piano van Sjostakovitsj. Vanaf 15.30 uur is de inloop met koffie en thee. De toegang in de Emmaüskerk is gratis.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen