Menu Sluiten
thCPKAOD86

Recensie BERLIOZ – Les Troyens

BERLIOZ
Les Troyens
Marie Nicole Lemieux, Joyce DiDonato, Michael Spyres, Stéphane Dégout e.a., Choeurs de l’Opéra national du Rhin, Badisches Staatsopernchor, Choeur & Orchestre philharmonique de Strasbourg o.l.v. John Nelson
Erato 0190295762209 • DDD-3.54’ (4 cd’s)

Waardering: 10

Het is opvallend hoeveel fantastische Troyens er sinds de Colin Davis-set uit 1970 zijn verschenen. Sinds 2010 was daar zelfs onze eigen De Nationale Opera Troyens met Westbroek als Cassandre bijgekomen. Niet overal even geweldig bezet maar met een overweldigende enscenering. Ook daar ging het destijds natuurlijk om groot, groter, grootst. Erato doet er in deze live-opname nog een schepje bovenop, zowel in het enorme orkest als in de hoofdrollen en in de buitenproportioneel bezette koorpartijen. De hoofdrollen zijn hier met Joyce DiDonato, Marie Nicole Lemieux en Michael Spyres optimaal bezet. Ik kon de verleiding niet weerstaan Spyres ‘Inutiles régrets…’ even met Kaufmanns recital-opname te vergelijken. Spyres wint dat duel met afstand. Zijn heroïek is véél natuurlijker, hij is idomatischer en zit volkomen in zijn rol. Kaufmann zingt in vergelijking slechts oppervlakkig aaneengeregen noten. Lemieux is fantastisch als Cassandre. DiDonato is een briljante Didon. Stéphane Degout een even bewogen als overtuigende Chorèbe. Dan heb je nog John Nelsons megalomane benadering met orkestgroepen in het auditorium en zelfs in belendende ruimtes om een ‘driedimensionaal’ klankbeeld te creëren. Leuke reclameslogan, maar dat werkt op zo’n live-opname helemaal niet. Al die orkestgroepen worden gewoon los opgenomen en vervolgens weer tot een eenheid gesmeed, net zoals blended whiskey. Dat neemt niet weg dat dit op alle fronten een indrukwekkende interpretatie is.
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen