Christiaan Kuyvenhoven, de maestro met de breinaald.
Christiaan Kuyvenhoven.

Kuyvenhoven, de maestro met de breinaald

We kennen Christiaan Kuyvenhoven als concertpianist en presentator. Wat weinigen weten, is dat de voormalige NPO Radio4-presentator er al heel zijn leven van droomt om Malhers Symfonie nr. 5 te dirigeren. In de zesdelige podcastserie De Maestro met de Breinaald – een productie van het International Conducting Competition Rotterdam – probeert hij zijn jongensdroom waar te maken. Elke donderdag verschijnt op uw favoriete podcastplatform een nieuwe aflevering van de podcast.

Succesvolle pianist

Als kind droomde Kuyvenhoven van twee dingen: pianist worden en Symfonie nr. 5 van Mahler dirigeren. De droom om pianist te worden, verwezenlijkte hij al met succes. De veelzijdige musicus won internationale prijzen en speelde als pianist onder meer met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest.

Jongensdroom

Zijn tweede jongensdroom probeert hij te vervullen in De Maestro met de Breinaald. In de zesdelige podcastserie wil hij erachter komen wat ervoor nodig is om te dirigeren. “Waar bestaat dat vak eigenlijk uit? Wat moet je er allemaal voor kunnen? Welke eigenschappen heb je ervoor nodig? Hoe maak je carrière? En zou ik het zelf kunnen?” vraagt hij zich in de eerste aflevering af.

Mahlers Symfonie nr. 5

Kuyvenhoven legt de lat voor zichzelf meteen erg hoog. Hij moet en zal Mahler 5 dirigeren, een van de moeilijkste stukken voor een dirigent. “Misschien niet het meest voor de hand liggende stuk om het dirigeren mee te leren”, geeft hij toe. “Maar het is nu eenmaal mijn lievelingsstuk.” De musicus ruilt de breinaald – waarmee hij als kind op zijn slaapkamer opnames meezwaaide – in voor een echte dirigeerstok.

Les van de allerbesten

Topdirigenten Anthony Hermus en Ed Spanjaard nemen, ietwat aarzelend, de uitdaging aan om hem de knepen van het vak te leren. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is zelfs bereid om zich te laten leiden door de dirigent in opleiding. Alvorens hij aan het echte werk begint, duikt Kuyvenhoven in de geschiedenis van het dirigeren. Hij spreekt ook met trompettist Andre Heuvelman en met twee deelnemers van het International Conducting Competition Rotterdam, dat van 26 mei tot en met 3 juni 2022 voor het eerst zal plaatsvinden.

Podcastserie De Maestro met de Breinaald

Of het hem lukt om zijn favoriete werk van Mahler te dirigeren, hoort u in de podcastserie De Maestro met de Breinaald. Iedere donderdag verschijnt een nieuwe aflevering van de podcast op Apple, Spotify en Google.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen