Menu Sluiten
Scenefoto-1-De-optocht-fotograaf-Guus-Rijven-e1524563514447

Laatste keer Ives Ensemble en Toon Tellegen

Op zondagmiddag 6 mei speelt het Ives Ensemble uit Amsterdam voor de laatste keer De Optocht in Korzo in Den Haag. De Optocht wordt gezien als een van de beste werken van schrijver en dichter Toon Tellegen. In het epische prozagedicht toont de man uit Brielle de mensheid als een schilderij van James Ensor. Als een optocht van geliefden en misdadigers. Twijfelaars en strebers. Jong en oud. Man en vrouw. Iedereen passeert de revue.

Klassiek muziektheater

De Optocht wordt ‘een monument van taal en verbeeldingskracht’ genoemd. Tellegen inspireerde componist Piet-Jan van Rossum, regisseuse Petra van der Schoot en het Ives Ensemble tot een muziektheaterwerk van drie uur. Het werk is bestemd voor twee sprekers, een mimespeler en ensemble. De muziek en het spel brengen De Optocht tot leven, betoveren en houden de kijker/luisteraar een spiegel voor.

Toon Tellegen (1941) werkte jarenlang als huisarts in Kenia en Amsterdam. Hij is vooral bekend vanwege zijn bijzondere dierenverhalen, maar wordt ook geroemd om zijn gedichten en proza. De laatste jaren heeft Tellegen besteed aan De Optocht.

Pure kamermuziek

Het Ives Ensemble is vernoemd naar de Amerikaanse componist Charles Ives. Het speelt kamermuziek in haar meest pure vorm. Grote componisten als John Cage, Aldo Clementi en Louis Andriessen schreven speciaal voor het Amsterdamse ensemble. De twaalf musici reizen door binnen- en buitenland. Verrassen is hun hoogste doel.

Piet-Jan van Rossum componeerde de muziek voor De Optocht. Hij deed dat in opdracht van November Music. In het stuk is mimespeler Anton van der Sluis erg belangrijk. Kunstenares Petra van der Schoot uit Den Haag creëerde het toneelbeeld, dat geïnspireerd is op een Japanse vorm van theater. De teksten worden ten slotte voorgedragen door acteur Joop Keesmaat en performer Han Buhrs.

Zoals gezegd is zondagmiddag 6 mei (14:00 uur) de laatste keer dat deze voorstelling wordt opgevoerd. Om 13:15 uur wordt een interview met de makers getoond. Na afloop is er een meet and greet.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen