Lucas en Arthur Jussen
Lucas & Arthur Jussen © Sanja Marusic

Lucas en Arthur Jussen: online Concertgebouw stream

Het Concertgebouw presenteert op 18 maart een exclusieve concertstream. Met in de hoofdrol Lucas en Arthur Jussen én hun jongste album, The Russian Album. Op deze plaat spelen de pianisten werken van de Russische meesters Dmitri Sjostakovitsj, Serge Rachmaninoff, Igor Stravinsky en Anton Arensky. “Het Concertgebouw is én blijft een droomlocatie voor iedere muzikant.”

Net als bij zovelen werden ook de agenda’s van Lucas en Arthur Jussen het afgelopen jaar leeggeveegd. Een storm van corona zorgde ervoor dat alle concerten werden afgelast. Jammer, maar ook de uitgelezen kans voor de twee broers om een album op te nemen. Ze speelden al langere tijd met de gedachte om werken van Russische meesters op te nemen. Nu is het zover.

In de voetsporen van Rachmaninoff en Stravinsky

Met hun concert in Het Concertgebouw treden de broers nadrukkelijk in de voetsporen van de Russische grootmeesters Rachmaninoff en Stravinsky. Hun namen zijn niet alleen zichtbaar op de cartouches in Het Concertgebouw, maar ze hebben zelf ook op het podium van de Grote Zaal opgetreden. Serge Rachmaninoff bracht bijvoorbeeld in 1908 en 1911 zélf zijn Tweede en Derde pianoconcert in première in Het Concertgebouw. Van zijn hand brengen de broers de Romance uit de Tweede suite ten gehore. Igor Stravinsky dirigeerde en soleerde in zowel de Grote als de Kleine Zaal in de jaren twintig en dertig. Zijn Concert voor twee piano’s vormt het centerpiece van het concert. Als opening zal Sjostakovitsj’ Concertino voor twee piano’s klinken.

The Russian Album van Lucas en Arthur Jussen

The Russian Album is het zevende album van Lucas en Arthur Jussen op het label Deutsche Grammophon. Op het album vatten de broers met werken van de Russische meesters de essentie van Russische muziek met haar specifieke klank, kleur en energie. De werken beschrijven in een notendop een aantal roerige decennia in de Russische geschiedenis. Vandaag is het tweede stuk beschikbaar gekomen op alle streamingservices. Arensky’s Waltz uit de Eerste suite voor twee piano’s. “Arensky is de oudste componist op het programma. Hij heeft de tijd van het tsarenregime meegemaakt. Dat hoor je in zijn werk. Vandaar dat de Waltz, geschreven in 1885, een wals is in al zijn trots en vreugde”, aldus de broers.

Online concertstream in Het Concertgebouw

Het Concertgebouw presenteerde in december de eerste betaalde concertstream met Trijntje Oosterhuis en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Dit voorjaar organiseert Het Concertgebouw verschillende betaalde concertstreams. De concerten worden opgenomen met zes camera’s en high definition audio. Om de concertervaring te verrijken is er een chatbox en zijn er ook vooraf en na afloop korte interviews met Lucas en Arthur. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door CVC Capital. Kaarten voor de concertstream zijn verkrijgbaar via Het Concertgebouw en kosten € 12,50 voor solokijkers en € 17,50 wanneer je met meerdere kijkers bent.

Benieuwd? Klik hier voor meer informatie en tickets.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer.