Nino Gvetadze eert Cyril Scott

Minidocu Nino Gvetadze over Cyril Scott

Pianiste Nino Gvetadze bewondert de Engelse componist Cyril Scott al sinds haar opleiding aan het conservatorium. Ooit wilde ze iets met haar grote voorbeeld doen, en nu is dat moment gekomen. Gvetadzes fascinatie voor Scott komt tot leven op haar nieuwe album Visions.

“The father of modern British music.’’ Een beschrijving van componist Cyril Scott (1879-1970) door componist en tijdgenoot Eugene Goossens. Muziek met een moderne draai. Scott maakte dappere keuzes wat betreft structuur en harmonie. Componisten als Claude Debussy, Richard Strauss en Igor Stravinsky bewonderden hem. Niet de minsten dus.

Scott viel met zijn verschillende capaciteiten in de categorie ‘alleskunner’. Hij ging door het leven als schrijver, dichter, filosoof, schilder, occultist en veelzijdig componist. Muziek maakte hij in bijna alle genres. Na de Tweede Wereldoorlog werd zijn werk echter gestaag minder uitgevoerd.

Nino Gvetadze: “Het album neemt je mee in de nacht”

Nino Gvetadze snapt daar helemaal niets van. Volgens haar is Scotts muziek toe aan rehabilitatie, aan een heuse revival. Zij laat diens muziek volop spreken in haar pianostukken en koos uit elke periode van zijn carrière een bijzonder stuk. De combinatie vormt een prachtig geheel. “Dit album bevat een collectie stukken, die de luisteraar de rijke, nostalgische en meditatieve wereld van de pianomuziek van Cyril Scott laat horen. Het album neemt je mee in de nacht met het kleurrijke Visions, gevolgd door The Morning Song en de wijze, dromerige epiloog Over The Prairie’’, aldus de van oorsprong Georgische pianiste, die in Luister 743 (november) dieper ingaat op haar liefde voor de excentrieke Brit.

Cyril Scott wordt door Nino Gvetadze gespeeld op o.a. zondag 10 november om 11.30 uur in de Dorpskerk in Oostvoorne, op zondag 17 november om 15.30 uur in de Grote Kerk van Blokzijl, op vrijdag 22 november om 20.15 uur in Hoeven (Roosendaal) en op 28 februari 2020 in het Concertgebouw te Amsterdam.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen