Frans van Ruth speelt Leander Schlegel
Frans van Ruth

Wie is Leander Schlegel?

De 68-jarige pianist Frans van Ruth geeft op zondag 15 september een lezing-recital over de Oegstgeester componist Leander Schlegel, in het kader van het Open Monumenten & Osger Weekend. Het recital vindt plaats in het Koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest van 15:30 tot 17:00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen.

Leander Schlegel (1844-1913) werd geboren in het Zuid-Hollandse Oegstgeest, maar groeide op in het naastgelegen Leiden. Van 1854 tot 1857 was hij vioolleerling bij de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst op het Rapenburg 22 in Leiden. Na een verblijf in muzieksteden Leipzig en Parijs keerde hij terug op zijn oude honk, om daar van 1863 tot 1867 als viooldocent aan de slag te gaan. In die jaren was hij vooral bekend als pianist en liedbegeleider.

Leander Schlegel, volgens sommigen de markantste Nederlandse componist van zijn tijd

Rond de eeuwwisseling maakte Leander Schlegel furore in Wenen, waar zijn composities met enige regelmaat werden uitgevoerd. Schlegel, volgens sommigen de meest markante Nederlandse componist van zijn tijd, ligt begraven in een familiegraf op De Groene Steeg in Leiden.

Naast Frans van Ruth staat mezzosopraan Oda Zoe Hochscheid

Pianist en docent kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam, Frans van Ruth, verdiepte zich in het leven en werk van Leander Schlegel. In zijn voordracht in het Koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest vertelt hij onder meer over de ontwikkeling en betekenis van de Nederlandse componist. Van Ruth is die namiddag echter niet alleen. Naast hem staat mezzosopraan Oda Zoe Hochscheid. Van Ruth licht meerdere werken toe, waaronder solowerken voor piano en liederen. Dit in het kader van de wereldpremière van het Tweede Strijkkwartet op. 35 van Leander Schlegel in de Zondagmatinee in Cultuurhuis De Paulus in Oegstgeest op 22 september om 16:00 uur. Het strijkkwartet wordt uitgevoerd door het Daniel Quartet. Na de pauze volgt het Strijkkwartet nr. 15 op. 132 van Beethoven.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen