Minimal Music Festival: Sleep in, Muziekgebouw. Foto: Maarten Nauw.
Sleep in, Muziekgebouw. Foto: Maarten Nauw.

Minimal Music Festival pakt uit met slaapconcert

Slapen tijdens een concert, dat mag tijdens Sleep in: Slow Wave Phase. Acht uur lang wegdromen bij broeierige nachtmuziek, met bij het ochtendgloren een ontbijt. Het is slechts een van de hoogtepunten van het Minimal Music Festival dat van 12 tot en met 16 april 2023 in het Muziekgebouw en het Bimhuis plaatsvindt.

Het was Robert Rich die op het idee van ‘slaapconcerten’ kwam. In zijn onderzoek naar slaapfasen ontdekte hij dat wanneer we in groep slapen onze hersenen actiever zijn en onze dromen intenser. Gedurende de Sleep in: Slow Wave Phase in het Muziekgebouw op 14 april slaap je op de klanken van de nachtmuziek van Maya Shenfeld, Museum Of No Art en dj’s nina, Pieter Jansen en no service. Zodra de zangvogels buiten het overnemen van de muziek, staat een ontbijt klaar voor de logés.

Hypnotiserende ervaring

Het slaapconcert is slechts een van de concerten van het Minimal Music Festival. Van 12 tot en met 16 april betreden diverse artiesten het podium van het Muziekgebouw en het Bimhuis, die vijf dagen lang in het teken van minimal music staan. Voor het openingsconcert Reich/Richter werken componist Steve Reich en kunstenaar Gerhard Richter nauw samen om het publiek een hypnotiserende, audiovisuele ervaring te bezorgen. Ensemble Klang en Asko|Schönberg brengen met Mapping Andriessen de invloed van Louis Andriessen in kaart via het werk van zijn studenten. Een andere ode aan een componist is die van Loraine James en het London Contemporary Orchestra. Zij wijden een concert aan de vergeten, Amerikaanse minimal-performer Julius Eastman.

Documentaire en wereldpremière

Na de concerten is het gezellig napraten in het Festivalcafé op Foyerdeck 1 in het Muziekgebouw. Op vrijdag- en zaterdagavond vinden er bovendien optredens in een ongedwongen sfeer plaats. Ook intrigerend: Raising Waves, een documentaire over artiest Maxim Shalygin. Regisseur Anastasiia Suprun-Zhyvodrova volgde haar landgenoot en creëerde een prachtig portret van hem. Shalygins cyclus S I M I L A R van vier concerten wordt tijdens het festival uitgevoerd door Shapeshift. Het is voor het eerst dat de eerste drie delen kort na elkaar te horen zijn. Het vierde deel, Delirium, beleeft op zondag zijn wereldpremière.

Kijk voor het volledige programma en tickets op muziekgebouw.nl/minimalmusicfestival

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen