Nacht van de Viool
Violist Yannick Hiwat

Veelzijdig vioolspel op Nacht van de Viool

De Nacht van de Viool is het eerste festival in Nederland dat een ode brengt aan de veelzijdigheid van de viool. Op 28 januari 2022 laten (Nederlandse) violisten verschillende muziekstijlen weerklinken in TivoliVredenburg. Onder andere gastcurator en improviserend violist Tim Kliphuis is aan het werk te horen op het festival, dat voor het eerst door en tijdens het Vioolconcours georganiseerd wordt.

Voor de eerste editie van de Nacht van de Viool nodigt Tim Kliphuis een diverse groep violisten uit. Het resultaat: een gevarieerd aanbod aan muziekstijlen. Van Arabische maqam en Indiase raga tot jazz en ragtime. Onder andere Isabelle van Keulen, Frankie Gavin, Annbjørg Lien, Merel Vercammen en Yannick Hiwat laten in hun eigen stijl de viool weerklinken.

Laureaten en opdrachtcomposities

De Nacht van de Viool vindt gelijktijdig met het Nederlands Vioolconcours en Festival (8 t/m 29 januari 2022) plaats. Vier laureaten van eerdere concoursedities gaan tijdens het festival een heuse Paganini battle aan. Daarnaast worden ook de opdrachtcomposities van Morris Kliphuis, Anthony Fiumara, Martijn Padding en Joey Roukens (composer in focus van November Music) ten gehore gebracht door de vier winnaars van de Prijs beste uitvoering van het nieuwe werk.

Geen klassieke vioolmuziek

Op 28 januari gaat in TivoliVredenburg ook de finale van de Jonge Makers Prijs door. Dat is een nieuwe prijs van het Nederlands Vioolconcours en is bedoeld voor violisten die alles behalve klassieke vioolmuziek spelen. Het volledige programma van de Nacht van de Viool vindt u hieronder. Kijk voor meer informatie en tickets op tivolivredenburg.nl.

Programma Nacht van de Viool

  • Hoofdpodium (Hertz) – Isabelle van Keulen Ensemble, Frankie Gavin, Annbjørg Lien, Tim Kliphuis
  • Jonge Makers Prijs (Cloud Nine) – Finalisten Jonge Makers Prijs
  • Modal Club (Club Nine) – Abderahim Semlali (Amsterdam Andalusisch Orkest), Lenneke van Staalen
  • Electric Sessions (The Pit) – Pablo Rodriguez, Yannick Hiwat, Merel Vercammen
  • Try Out Podium (Club Nine) – Moniek de Leeuw, Anan Al-Kadamani, Shauntell Baumgard
  • Paganini Podium (Cloud Nine) – Paganini Battle met Kaya Gür, Enzo Kok, Charlotte Spruit en Leon Blekh
  • Fiddle Talks (Punt Foyer) – NMF Fiddle Talks
  • Silent Disco (Nachtcafé) – Brendan Walsh, Hugo de Haas van Dorsser
5/5 - (1 stemmen)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen