Caspar Vos maakt nieuw album met materiaal van Mompou - Luister magazine
Caspar Vos. Foto Foppe Schut

Pianist Caspar Vos speelt Mompou

De Nederlandse pianist Caspar Vos (1988) presenteert op 22 maart zijn nieuwe album Restart. Voor deze cd speelde hij werk van de Catalaanse componist Frederic Mompou (1893-1987). Zijn debuutalbum Ego, met werken van Nikolaj Medtner, werd zowel in binnen- als buitenland geprezen. Zo kreeg de cd een lovende recensie in Gramophone en een 10 in Luister.

Caspar Vos

De jonge pianist begon zijn pianostudie bij Frank Peters aan het ArtEZ Conservatorium. Hij vervolgde deze bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde zijn masterdiploma cum laude. Vos gaf concerten in heel Europa en soleerde in pianoconcerten van Mendelssohn, Poulenc en Prokofjev. Regelmatig speelt hij samen met musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Voor de Dutch Classical Talent Award speelde hij zijn unieke ‘programma zonder programma’ en won de talentprijs.

Volledige aandacht voor elke noot

Frederic Mompou was ondanks zijn verlegen karakter een man van uitgesproken meningen. Niet alleen over muziek, ook over het leven, religie, kunst en de moderne tijd. Zijn levensmotto luidde ‘eenvoud boven alles’. Hij was een man van weinig woorden én van weinig noten. Vos werd gegrepen door de totale rust in het werk van de componist. “Bij Mompou zit je direct middenin de kern, elke noot ligt onder een vergrootglas en eist volledige aandacht. Je zit gelijk in je gevoel en dat is voor iemand als ik best even wennen. Op m’n vorige album speelde ik werk van de Russische componist Nikolaj Medtner, bij zijn muziek moet je honderden uren studeren en door een muur van noten heen breken voordat je überhaupt de kern bereikt.” Aldus Caspar Vos.

Terug naar de basis

Vos las in een essay van Mompou over het begrip ‘restart’: “Hij bedoelde niet een reset, waarbij je teruggaat naar een beginstand. Mompou streefde er naar om vanuit primitieve vormen en met een ontvankelijkheid voor de huidige tijd de meest pure en expressieve muziek te schrijven.” Zegt Vos erover. “Restart helpt je om vanuit de complexiteit terug te keren naar de basis en de schoonheid van de eenvoud. In een maatschappij die steeds gestrester en chaotischer wordt, werkt dat voor mij bevrijdend.” Het album Restart wordt uitgebracht bij 7 Mountain Records en is vanaf vrijdag 22 maart verkrijgbaar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen