Piano-icoon en jonge spraakmakende dirigent komen samen voor een spannend concert in TivoliVredenburg

Het Nederlands Philharmonisch Orkest koppelt Maria João Pires, een piano-icoon met decennia ervaring (o.a. docent van Lucas en Arthur Jussen) aan Lorenzo Viotti, een jonge en spraakmakende dirigent die een komeetachtige carrière doormaakt. Op donderdag 26 januari reist het gezelschap af naar TivoliVredenburg te Utrecht met werken van Wagner, Mozart en Brahms.

Mozarts Laatste Pianoconcert

De Portugese pianiste Maria João Pires is een absolute grootheid, zeker als het op de muziek van Wolfgang Amadeus Mozart aankomt. Zij soleert in Mozarts laatste pianoconcert, een soort zwanenzang in het genre waarin hij zoveel grote meesterwerken had afgeleverd. Het Pianoconcert dateert uit 1791, zijn sterfjaar, maar van naderend onheil is geen sprake. Anders schrijft je geen aaneenrijging van vrolijke passages, vlotte loopjes en springerige arpeggio’s. En ook niet een stuk dat, zeer uitzonderlijk, volledig in de majeur-toonaard staat, ook het langzame deel.

De Pastorale van Brahms

Brahms’ Tweede Symfonie roept vergelijkbare beelden op van een zonovergoten landschap, groene dalen, klaterende beken. Wat zei Brahms zelf over Karinthië, waar hij inspiratie opdeed? ‘Er vliegen hier zoveel melodieën rond dat je goed moet uitkijken dat je er niet op gaat staan.’ Niet voor niets kreeg Brahms’ Tweede de bijnaam ‘Pastorale’.

Siegfried Idyll

Het concert opent met Richard Wagners Siegfried-Idyll, een symfonisch cadeautje van Wagner aan zijn vrouw Cosima. In het stuk verwerkte de Duitse componist vogelzang en zonsopgang, welke een indrukwekkende rol zouden hebben gespeeld tijdens de bevalling van zijn pasgeboren zoon Siegfried.

Wilt u het concert bijwonen? Kaarten voor het concert zijn hier verkrijgbaar op de website van TivoliVredenburg.  

 

 

Facebook
Twitter

Laatste artikelen