Danseres Lisbeth Gruwez en pianiste Claire Chevallier in de voorstelling Piano Works Debussy
Danseres Lisbeth Gruwez en pianiste Claire Chevallier. Foto: Danny Willems

Piano Works Debussy verenigt klassieke muziek en hedendaagse dans

“Muziek is de ruimte tussen de noten”, zo stelde Claude Debussy destijds. Naar die ruimte gaan danseres Lisbeth Gruwez en pianiste Claire Chevallier op zoek in de voorstelling Piano Works Debussy. Op dinsdag 1 november komt het Belgische duo naar het Internationaal Theater in Amsterdam.

Debussy zocht in zijn composities naar la musique immatérielle, de ontastbare klanken. In lijn met zijn zoektocht creëerde danseres en choreografe Lisbeth Gruwez bewegingen op zijn composities. “Piano Works Debussy is een aquarel”, vergelijkt ze. “Denk aan de luchtigheid van kleuren die in elkaar vloeien, even opdrogen, en dan opnieuw bevochtigd worden om nieuwe verbindingen aan te gaan. De muziek van Debussy bevloeit de dans en schudt het materiaal telkens opnieuw dooreen.”

Bijzondere dialoog

Muziek en dans dagen de toeschouwer uit zijn eigen verbeelding los te laten op de voorstelling, waarin het klassieke en hedendaagse samenkomen in een bijzondere dialoog. Op de klanken van onder meer Debussy’s Préludes, Estampes en Images duikt Gruwez met pianiste Claire Chevallier als het ware in het muzikale geheugen van de componist.

Lisbeth Gruwez’ bewegingstaal

Voor het eerst in haar carrière kiest Gruwez voor klassieke muziek om haar choreografie op uit te voeren. Na een opleiding klassiek ballet vond ze immers meer vrijheid in hedendaagse dans. Ze creëerde een eigen bewegingstaal en richtte met musicus en componist Maarten Van Cauwenberghe het gezelschap Voetvolk op.

Pianospel van Claire Chevallier

Voor Piano Works Debussy werkt Gruwez samen met Claire Chevallier, een veelgevraagd pianiste en gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk. Haar opname van Ravels Concerto pour la main gauche met Anima Eterna geldt als een referentie in de klassiekemuziekwereld. Chevallier geeft les aan het conservatorium in Brussel en was jurylid van onder andere het Liszt Concours Utrecht.

Internationaal Theater Amsterdam

Na een concertreeks in het Théâtre de la Bastille in Parijs reizen Gruwez en Chevallier naar Amsterdam met hun unieke voorstelling. Op dinsdag 1 november 2022 om 20 uur brengt het duo Piano Works Debussy in de Rabozaal van het Internationaal Theater Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en kaarten.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen