CD 59_726

Recensie DIVERSEN – Atem der Statuen – German Romantic Music for Clarinet and Piano (werken van Brahms, Schumann, Berg, Koch)

DIVERSEN
Atem der Statuen – German Romantic Music for Clarinet and Piano (werken van Brahms, Schumann, Berg, Koch)
Chen Halevi (klarinet), Noam Greenberg (piano)
COBRA RECORDS Cobra 0057 • DDD-68’
Waardering: 5
Luister 726 – September/Oktober 2017

Brahms componeerde zijn Twee klarinetsonates aan het einde van zijn leven. Hij had het componeren er al een paar jaar eerder aan willen geven maar nadat hij de klarinettist Richard Mühlfeld had gehoord stroomde de inspiratie weer als vanouds. Met de twee heel verschillende sonates gaf Brahms het allerbeste dat hij in zich had. Maar het moet gezegd, hoe geweldig ook, er is niets nieuws onder de zon. De sonates zijn een grandioze bevestiging van wat we al van Brahms kennen. Daarmee vergeleken zijn de Fantasiestücke van Schumann producten van een componist die zich al lang niet meer bewoog op het geniale niveau van weleer. Alban Berg creëerde met zijn Vier stukken, opus 5 een heel eigen, nieuwe wereld en daarmee staat het in ene 20-0 voor hem. Muziek die nog steeds schokt, verbijstert en ontroert. Het zou mooi zijn geweest als de musici hun opnamen in een grotere ruimte hadden gemaakt. Het is nu allemaal te bedompt, teveel een dichtgepakte huiskamer. De klank van vooral de klarinet kan niet weg. Al snel wordt dan de zuiverheid een probleem: de intonatie van Brahms’ Tweede sonate laat te wensen over (een paar haartjes te laag) en in de Hommages van Sven Ingo Koch (2007), waarin de kwarttonen en slepende tonen overheersen, klinkt het zelfs vals. Niet interessant en uitdagend zoals bedoeld maar onprettig. Helaas, want de heren kunnen wel spelen.
Jurjen Vis

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen