CD 12_721

Recensie Jubilo – J.S. Bach, Fasch, Torelli en Corelli

DIVERSEN
Jubilo (werken van J.S. Bach, Fasch, Torelli en Corelli)
Alison Balsom (trompet), Academy of Ancient Music, Stephen Cleobury (orgel), The Choir of King’s College, Cambridge o.l.v. Stephen Cleobury
Warner Classics 190295925116 • DDD-54’
Waardering: 10
Luister 721 – Januari/Februari 2017

Aanleiding tot deze cd was de feestelijke associatie van trompetklanken en winteractiviteiten, zo lezen we in het begeleidende voorwoord van Alison Balsom. Het resulteert in een schijfje waarop overbekende barokstukjes van Fasch, Torelli en Corelli (kerstconcert) de boventoon voeren. Balsom vertolkt ze op natuurtrompet met buitengewone technische beheersing, zuiverheid en bekoorlijk legato – al heeft ze weinig boodschap aan barokke retoriek. Bekoorlijk is ook de interactie en balans met de fijnzinnig musicerende spelers van het orkest. Daarin schuilt misschien wel de grootste kracht van deze productie: subtiel samen musiceren staat voorop, nooit heb je het idee dat hier de zoveelste showpieces voor trompet gepresenteerd worden. Meest voorbeeldig is de inbedding van de natuurtrompet in het stuk van Corelli, het strijkersstuk dat hier klinkt in een smaakvolle bewerking voor strijkers en trompet. Tussendoor is Balsom te horen op de moderne trompet in enkele op orgel begeleide koralen van Bach, waarin de akoestiek van de kapel van King’s College fraai meeresoneert. Ook hier mengt de soliste voortreffelijk. Het klinkt bijna als een superieur orgelregister. Onvervalst vakwerk.
Maurice Wiche

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen