CD 13_721

Recensie Se con stille frequenti – Steffani, Lotti, Lucio en Bononcini

DIVERSEN
Se con stille frequenti (kamercantates van Steffani, Lotti, Lucio en Bononcini)
Sara Mingardo (alt) met Cenacolo Musicale, m.m.v. Francesca Biliotti, Loriana Castellano, Lisa Castrignano, Giorgia Cincciripi, Lea Desandre, Silvia Frigato en Lucia Napoli
Arcana A424 • DDD-63’
Waardering: 10
Luister 721 – Januari/Februari 2017

Toen rond 1600 het fenomeen basso continuo zich ontwikkelde, was het niet meer nodig, zoals in de renaissance, om bijna alles met méér dan één menselijke stem te doen. De harmonieën konden in de ‘stile nuovo’ nu worden geleverd door een toets- en/of tokkelinstrument, en de stem was vrijgemaakt: meer aandacht voor tekst, meer aandacht voor virtuositeit. Zo ontstond in Italië de kamercantate: duetten en solozang op romantische tekst, begeleid door orgel of klavecimbel, al dan niet versterkt met theorbe en/of gitaar, en cello of viola da gamba. Grootmeester in dit genre was Agostino Steffani (1654-1728), van wie hier drie van die cantates op het programma staan, uitgevoerd door een groepje zangeressen onder aanvoering van de alt Sara Mingardo, begeleid door het ensemble Cenacolo Musicale (theorbe, gitaar, cello, klavecimbel, orgel). Andere meesters uit dezelfde periode: Antonio Lotti (1666-1740, hier met twee cantates), Giovanni Bononcini (1670-1747, ook twee), en van iets vroeger Francesco Lucio (1628-1658, eentje, eendelig, voor solostem, gezongen door Mingardo zelf, een aangrijpend hoogtepunt van melancholie). De cantates worden verder vooral als duetjes uitgevoerd, twee alten, twee sopranen, of één sopraan met één alt – het is allemaal even prachtig. De titel van het album is ook de titel van de eerste cantate van Lotti, en betekent vrij vertaald zoiets als: het gestage druppelen van water. Dat breekt zelfs marmer af, gaat het dan verder, maar mijn tranen vermogen niet jouw hart te vermurwen.
René de Cocq

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen