CD 22_722

Recensie EISLER – In diesem Lande und in dieser Zeit

EISLER
In diesem Lande und in dieser Zeit
Eisler: diverse liederen, aangevuld met liederen van Laurindo Almeida, Jaime Ovalle, Heitor Villa-Lobos, Paurilo Barroso, Alain Mitéran, Waldemar Henrique, en Kurt Weill Eisler Trio
59’46
Waardering: 7
Luister 722 – Maart 2017

Het Eisler Trio heeft zich niet voor niets naar deze, ietwat naar de kantlijn gedrukte Duitse componist vernoemd: in de mooi verzorgde tekst in het cd-boekje houdt dit Nederlandse driemanschap een pleidooi voor zijn nalatenschap, zeggend dat Eisler ‘meer is dan de componist van marsliederen en socialistische propagandamuziek’. Een lovenswaardig initiatief. De stukken zijn bewerkt voor hun eigen bezetting (sopraan, gitaar en cello), met hier en daar een toegevoegde tegenmelodie of extra instrumentaal couplet. Dat lijkt not done, maar in de traditie van deze componist kom je het wel vaker tegen. De interpretaties zijn op het eerste gehoor best bekoorlijk – de sopraan van Bauwien van der Meer mag er zijn – maar zijn eerder beschouwend dan bijtend, en missen daardoor actualiteit. Nu hoeft rauwheid niet per se de norm te zijn dit repertoire wordt in de regel geassocieerd met ongepolijste stemmen – maar meer zeggingskracht is absoluut vereist. De cd wordt aangevuld met stukjes van Zuid-Amerikaanse componisten. Willekeurig? Nee, volgens de samenstellers zijn er interessante overeenkomsten en contrasten. Dat er hier geen vertaling van de teksten is afgedrukt is niet slim.
Maurice Wiche

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen