CD 28_726

Recensie ELGAR – The Dream of Gerontius

ELGAR
The Dream of Gerontius
Catherine Wyn-Rogers (mezzosopraan), Andrew Staples (tenor), Thomas Hampson (bariton), Staatsopernchor Berlin, RIAS Kammerchor; Staatskapelle Berlin o.l.v. Daniel Barenboim
Decca 4831585 • DDD-94’ (2cd’s)
Waardering: 5
Luister 726 – September/Oktober 2017

Toegegeven, de omstandigheden waren allesbehalve optimaal. Het begon met de afzegging van de stertenor Jonas Kaufmann. Op zich niet echt een ramp, zijn stem is niet echt geschikt voor Gerontius. Kaufmann werd vervangen door Toby Spence, een zowat ideale vertolker van die rol. Helaas, ook Spence zegde af en Andrew Staples stapte in. Prima tenor, zonder meer, maar zijn stem past beter bij werken van Mozart en Bach. Op het laatste moment liet ook Sarah Connolly het afweten en de rol van Angel werd overgenomen door Catherine Wyn-Rogers. Geen van de twee nieuwe solisten voldeed aan de hoge eisen van het werk. Wyn-Rogers intoneert niet zuiver en haar ruime vibrato is een marteling om naar te luisteren. Van de oorspronkelijk voorgestelde bezetting bleef alleen Thomas Hampson over, maar in zijn eentje kon hij de uitvoering echt niet dragen. Barenboim heeft altijd veel affiniteit met de muziek van Elgar gehad, het is ook niet de eerste keer dat hij het mystieke meesterwerk dirigeert, maar helaas is het resultaat nu gewoon knudde. Het orkest is te zwaar en het koor klinkt te Duits. Ik snap best dat je de geplande voorstellingen niet zomaar kunt cancelen, maar moest het povere resultaat dan ook op cd’s uitgebracht worden?
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen